Sterke line-up voor filmfestival Cannes, zelfs televisie wordt geduld

Met nieuw werk van auteurs als Michael Haneke, Andrei Zvyagintsev en Sofia Coppola oogt het aanstaande Cannes filmfestival sterk bezet. Ook televisie wordt geduld in het cinefiele mekka: David Lynch presenteert zijn terugkeer naar Twin Peaks.

Artistiek directeur van het Cannes Filmfestival, Thierry Fremaux (L), en president van het filmfestival Pierre Lescure (R) poseren voor de poster van het Cannes Beeld epa
Artistiek directeur van het Cannes Filmfestival, Thierry Fremaux (L), en president van het filmfestival Pierre Lescure (R) poseren voor de poster van het CannesBeeld epa

Er was die ene zekerheid, voorafgaand aan de bekendmaking van de line-up van het Cannes filmfestival, donderdagochtend in Parijs. De 70ste editie betreft een Haneke-jaar. De 75-jarige Oostenrijkse cineast won de Palme d'Or voor Das weisse Band (2009) én voor Amour (2012), zijn laatste en voorlaatste film. Dus ook ongezien is Haneke's Happy End getitelde nieuwe drama over een bourgeois Europees gezin ten tijde van de vluchtelingencrisis meteen huizenhoog favoriet voor de hoofdprijs op het Franse festival. Al zijn er meer cineasten van wie vrijwel automatisch een meesterwerk wordt verwacht: de Rus Andrei Zvyagintsev bijvoorbeeld (Oscarnominatie voor Leviathan in 2015), dingt mee met zijn gezinsdrama Loveless.

Vanaf 17 mei gaat de aandacht uit naar de achttien films in de competitie van 's werelds grootste en belangrijkste filmfestival: nieuw werk van de Amerikanen Todd Haynes en Sofia Coppola, de Griek Yorgos Lanthimos (bekend van The Lobster), de Hongaar Kornél Mundruczó (White God). Grote namen binnen de filmwereld, voor wie elke festival de rode loper zou uitrollen.

En ook de televisie is eindelijk eens vertegenwoordigd in Cannes. Twee buiten de competitie om gepresenteerde series. Twin Peaks, het begin van de nieuwe reeks van David Lynch. En oud Palm-winnaar Jane Campion (The Piano) presenteert het vervolg op haar Nieuw-Zeelandse misdaadserie Top of the Lake uit 2013. Getiteld: Top of the Lake: China Girl, met onder meer Nicole Kidman.

Netflix

Namens de politiek is Al Gore present: met het eveneens niet naar prijzen meedingende vervolg op zijn klimaatfilm: An Incovenient Sequel. En Netflix maakt een debuut in de competitie, met de eigen speelfilmproducties Okja van de Zuid-Koreaan Bong Joon-ho en The Meyerowitz Stories van Noah Baumbach. Dat is saillant: in cinefiele kringen geldt de zender als bedreigend omdat het de speelfilms, anders dan bijvoorbeeld concurrent Amazon, níet eerst een leven toestaat in de bioscopen.

Nadat vorig jaar films van Paul Verhoeven (Elle) en Michael Dudok de Wit (The Red Turtle) werden geselecteerd, zijn er dit jaar geen Nederlandse regisseurs opgenomen in het hoofdprogramma. Nóg niet: artistiek directeur Thierry Frémaux beloofde tijdens de presentatie nog twee titels toe te voegen aan het Un Certain Regard-programma.

Wel aanwezig straks: Marc van Warmerdam als coproducent van A Gentle Creature. Een op het korte verhaal De zachtmoedige van Dostojevski gebaseerd drama van de Oekraïense filmer Sergei Loznitsa. De openingsfilm, dit jaar later dan gebruikelijk bekend gemaakt, is Ismael's Ghost van de Fransman Arnaud Desplechin. Een relatiedrama met Marion Cotillard en Charlotte Gainsbourg. Juryvoorzitter van de 70ste editie is de Spaanse cineast Pedro Almodóvar.

Meer over