FilmrecensieA Rainy Day in New York

Sterk acteren en cameraman redden Woody Allens A Rainy Day in New York ★★★☆☆

Pauline Kleijer
Filmstill uit A Rainy Day in New York. Beeld K2 filmbeeld
Filmstill uit A Rainy Day in New York.Beeld K2 filmbeeld

A Rainy Day in New York

Romantische komedie

★★★☆☆

Regie Woody Allen.

Met Timothée Chalamet, Elle Fanning, Selena Gomez, Jude Law, Liev Schreiber, Diego Luna.

93 min., in 44 zalen.

Ieder jaar een nieuwe film. Dat is al decennialang het ritme van Woody Allen, ongeacht zijn leeftijd (nu 83), incidentele financieringsproblemen en een fluctuerende populariteit.

Dat er sinds Wonder Wheel (2017) geen nieuwe Woody Allen in de bioscoop verscheen, is dus ongewoon. Het lag niet aan zijn werklust. A Rainy Day in New York was allang klaar, maar bleef op de plank liggen vanwege een breuk met producent Amazon. Alleen in Europa wordt de film nu alsnog uitgebracht.

Aanleiding was de #MeToo-golf die een oude beschuldiging van Allens dochter Dylan Farrow opnieuw onder de aandacht bracht. Een aantal filmsterren nam publiekelijk afstand van de regisseur, anderen steunden hem juist. Allens naam raakte hoe dan ook besmet.

Het is te merken aan de ontvangst van de film in Amerika, waar na de Europese première enkele recensies verschenen. De teneur: naar films van Woody Allen kun je met goed fatsoen niet meer kijken. Altijd weer die relaties tussen oudere mannen en veel jongere vrouwen, bah.

Hoewel Allen vaak genoeg dergelijke verhoudingen heeft geschetst, is die kritiek in het geval van A Rainy Day in New York vergezocht. De film draait om de liefde tussen jonge twintigers, waarbij beginnend journaliste Ashleigh (Elle Fanning) inderdaad dreigt te worden verleid door een oudere man: een wereldberoemde, knappe filmster van eind dertig (Diego Luna). Ondertussen deelt haar vriendje Gatsby (Timothée Chalamet) een filmkus met Chan (Selena Gomez), die een paar jaar jonger is.

Er zijn nog twee oudere mannen (gespeeld door Jude Law en Liev Schreiber) die de charmes van Ashleigh opmerken, maar zij maken geen schijn van kans. Het is, kortom, een beetje flauw om aanstoot te nemen aan de verhaallijn van A Rainy Day in New York, tenzij je gelooft dat mannen nooit knappe jongere vrouwen proberen te versieren.

Terug naar de film: die is helemaal niet slecht. Een tikje ouderwets misschien, hoewel de regisseur aardig de wereld van twintigers weet te vatten. Het scheelt dat hoofdpersoon Gatsby een oude ziel is: hij houdt van de liedjes van Cole Porter, van oude glorie in hotellobby’s en van rokerige gokruimtes. Gatsby, een geboren New-Yorker, houdt ook van regen, terwijl Ashleigh daar niets van moet hebben.

A Rainy Day in New York gaat over rijkeluiskinderen die zich willen losmaken van hun afkomst, maar nog nauwelijks weten wie ze zijn. Hun zoektocht naar liefde is daarvan een afspiegeling: om te weten wie er bij je past, heb je op zijn minst een toekomstbeeld nodig. Allen maakt hun onzekerheid goed duidelijk, met hulp van het sterke spel van Chalamet, Fanning en Gomez. Voor een romantische komedie telt de film weinig sterke grappen, maar de liefde, die overtuigt – zeker in het prachtig druilerige New York van cameraman Vittorio Storaro.

Het New York van de 83-jarige cineast Woody Allen: ‘Mijn New York is een stad voor dromers en verdwaalde zielen’

De Amerikaanse filmmaker Woody Allen gidst ons door het New York van zijn films, en het New York van buiten zijn films.

 Gatsby (Timothée Chalamet) deelt een filmkus met Chan (Selena Gomez). Beeld K2 filmbeeld
Gatsby (Timothée Chalamet) deelt een filmkus met Chan (Selena Gomez).Beeld K2 filmbeeld
Meer over