Stekkerdoos

Herman Finkers, Klaas van der Eerden, Daar Vliegende Panters, De Lama's, Koppensnellers, Sjaak Bral, Op de zaterdagse familieavond is er ineens de keus uit liefst zes cabaretprogramma's op vier zenders, nu behalve Nederland 2 en 3 ook Talpa en SBS (Cabaret op 6) zich rond prime time in de strijd...

De meeste cabaretkijkers (1,1 miljoen) kozen voor de tv-registratie vaneen heel oude voorstelling van Finkers (VARA), met De Lama's (BNN) alsgoede tweede, terwijl Koppensnellers net onder het miljoen scoorde en SjaakBral bij SBS op 357 duizend kijkers bleef steken. Grootste hit van dezaterdag is en blijft trouwens nog Idols, dat dit weekend werd gevolgd door1,6 miljoen mensen. Het concurrerende Superster van de TROS steekt er met261 duizend kijkers schamel bij af.

Met die monomane ram-programmering in het achterhoofd blijft hetwonderlijk om te zien wat de Belgen op hun publieke zenders op dezaterdagse tv-avond inzetten. Op Eén is dat Chambre d'amis, waarinvrienden, relaties en familieleden van een beroemde Belg dezeestafettegewijs - en zeer beleefd - het hemd van het lijf vragen. De tiendeaflevering was gewijd aan museumdirecteur Jan Hoet (68), die werdgeïnterviewd door onder anderen zijn zoon en een vrouwelijke fan. Delaatste kreeg zowat een orgasme toen Hoet bereid was op verzoek 'eenstekkerdoos in perspectief' te tekenen: 'O! O! Ge zijt geweldig!!'

Ondenkbaar dat je bij ons precies zo'n programma rond bijvoorbeeld FransHaks kunt uitzenden, want je zou er, ongeacht die stekkerdoos, ongetwijfeldnog geen 40 duizend kijkers mee trekken. Maar bij de zuiderburen durvenze zoiets wel aan. En het werd nog een gedenkwaardige uitzending ookdoordat Jan Hoet jr het aandurfde pa publiekelijk verantwoording te latenafleggen over het feit dat hij er nauwelijks voor zijn kinderen is geweest.

Vader Hoet, gewend aan de pluimstrijkerij die hem als kunstpaus enfenomeen altijd ten deel is gevallen, was er zichtbaar door ontregeld enkon ook geen ander antwoord bedenken dan het hakkelende: 'Ik neem nietgère bezit van mensen.' De jonge Jan kleurde tot ver achter de poten vanzijn kunstbril terwijl hij het dit antwoord dankbaar in ontvangst nam.Familieavondje op zijn Vlaams.

Meer over