Steeds meer Britse beroemdheden schrijven kinderboeken; en niet iedereen is daar blij mee

Britse kinderboekenschrijvers voelen zich niet serieus genomen.

Patrick van IJzendoorn
Jamie Lee Curtis leest voor uit haar boek 'This is me' Beeld getty
Jamie Lee Curtis leest voor uit haar boek 'This is me'Beeld getty

Nadiya Hussain kan geweldige taarten bakken en Clare Balding is een uitmuntende sportverslaggeefster, maar zijn ze als kinderboekenschrijvers goed genoeg om een hoofdrol te spelen bij de Britse editie van Wereldboekendag? Over deze vraag is discussie ontstaan na een klaagschrift van kinderboekenschrijver David Almond over de invasie van bekendheden in zijn literaire genre. Van de tien geselecteerde boeken voor die jaarlijkse promotiedag zijn er vier geschreven door 'celebrities'. Hussain schreef het kinderboek Nadiya's Bake Me a Story.

Volgens Almond devalueert deze trend het vak van kinderboekenschrijver en worden kinderboekenschrijvers zo niet serieus genomen. Zijn collega Anthony McGowan maakte zich ook druk. 'Ik had zo vijftig betere auteurs kunnen opnoemen die wel een duwtje in de rug hadden kunnen gebruiken', schreef hij op Facebook, terwijl Joanne Harris schrijvende bekendheden vergeleek met de Happy Meal-maaltijden van McDonald. De organisatie van Wereldboekendag, een evenement dat is ontstaan in Catalonië, stelt dat bekende namen kinderen kunnen stimuleren te gaan lezen.

Er zijn steeds meer bekendheden die een kinderboek schrijven. Onder meer actrice Jamie Lee Curtis, prinses Sarah Ferguson, komiek Ricky Gervais, voetballer Frank Lampard, zanger Sting en politicus George Galloway hebben geprobeerd de nieuwe Enid Blyton te worden. Naast hobby kan het ook een goede bron van inkomsten zijn. Komiek David Walliams heeft ruim twaalf miljoen euro verdiend met zijn kinderboeken, waarvan The Boy in the Dress de bekendste is. Van Olympisch wielerkampioen Chris Hoy is bekend dat hij zijn kinderboeken door een ander laat schrijven.

Kinderboekenschrijvers ervaren dit alles als een vorm van broodroof. Sommige boekwinkels hebben zich solidair met hen verklaard. Kenilworth Books bijvoorbeeld heeft een eigen, pure boekenlijst samengesteld en geeft gedurende de week rond Wereldboekendag voor elk boek dat van die alternatieve lijst heeft aangeschaft een pond aan de Schrijversvereniging. Tot de tien officieel genomineerde boeken zitten ook enkele klassiekers, waaronder Paddington Turns Detective van de eerder dit jaar overleden Michael Bond.

Meer over