NieuwsBankGiro Loterij Museumprijs 2019

Stedelijk Museum Schiedam wint prijs voor aanpakken entreeplein

Het Stedelijk Museum Schiedam gaat het plein voor het museum aanpakken om het ‘net zo gezellig en verrassend te maken als de rest van het gebouw’. Dat maakte het museum bekend na het winnen van de BankGiro Loterij Museumprijs 2019. De prijs ter waarde van 100.000 euro wordt jaarlijks uitgereikt en kan door de musea aan een specifiek project worden besteed.

Het plein voor het Stedelijk Museum Schiedam. Beeld Aad Hoogendoorn / Stedelijk Museum Schiedam
Het plein voor het Stedelijk Museum Schiedam.Beeld Aad Hoogendoorn / Stedelijk Museum Schiedam

‘We gaan nu het ontwerpproces in’, vertelt directeur Deirdre Carasso. Wanneer het nieuwe plein klaar is kan ze nog niet zeggen. Ze hoopt dat de sfeer op het plein straks beter aansluit bij de sfeer binnen in het museum: ‘Het plein echt kan een ontmoetingsplek worden in de binnenstad.'

Ook in de running voor deze prijs waren dit jaar Museum Rotterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven. Dit jaar stemden 75.000 mensen op het ‘meest publieksvriendelijke museum’. 39% van de stemmen ging naar Stedelijk Museum Schiedam. Volgens de vakjury die het museum nomineerde ‘waait een frisse wind door dit museum’ en barst het er van ‘originele initiatieven, zoals de mogelijkheid om tijdens de vakantie planten achter te laten’.

Naast het aanpakken van het plein voor het museum, wil Stedelijk Museum Schiedam een nieuw toegangskaartje introduceren: het ‘nog een keertje-kaartje’. Daarmee kan de bezoeker terugkomen voor een tweede bezoek als het museumbezoek de eerste keer niet bevalt. Zo wil het museum de drempel verlagen voor nieuwe bezoekers. ‘Een blijk van gastvrijheid’, volgens Carasso.

In Stedelijk Museum Schiedam:
Nog tot en met 16 juni: de genomineerden en de winnaar van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2019. Ook nu te zien: de tentoonstelling Manzoni in Holland.

Interview museumdirecteur Deirdre Carasso:
‘Als je nieuw publiek wilt bereiken, moet je meer doen dan kunst ophangen en er een lezing bij organiseren.’

Meer over