Stedelijk Museum krijgt recorddonatie

Fondsenwervers hebben 17,6 miljoen euro opgehaald bij private geldgevers voor de uitbreiding van het Stedelijk Museum in Amsterdam...

Van onze verslaggever Joost Ramaer

De 17,6 miljoen euro is het hoogste bedrag dat de afgelopen jaren is opgehaald bij fondsen en privé-donateurs voor een cultuurpand. Tussen 1985 en 1988 schonken particuliere partijen 14 van de ruim 21 miljoen euro die de renovatie van het Concertgebouw kostte.

Verder droegen private sponsors 15,5 miljoen bij aan de totstandkoming van Hermitage aan de Amstel.

De fondsenwervers voor het Stedelijk willen voor het einde van dit jaar nog eens vijf miljoen inzamelen. Zij komen nu nog 2 miljoen tekort van de totale verbouwingskosten van 92 miljoen euro.

Bovendien willen zij een reserve voor tegenvallers. 'Nu het grote bedrag binnen is, heb ik het vertrouwen dat die 5 miljoen er ook zal komen', aldus Cor van Zadelhoff, de vastgoedondernemer die optreedt als bedelman voor het museum.

De tegenprestaties voor de sponsors blijven beperkt, benadrukt Van Zadelhoff. Afhankelijk van hun bijdrage kunnen zij een zaal of vleugel naar zich vernoemd krijgen of museumzalen gebruiken voor bijeenkomsten.

Meer over