Status Quo-gitarist Rick Parfitt (68) overleden

Rick Parfitt, de gitarist van de groep Status Quo, is in een Spaans ziekenhuis op 68-jarige leeftijd overleden. Hij deed al niet meer mee met de laatste optreden van de afscheidstournee The Last Night of the Electrics. Zijn gezondheid was te broos.

redactie
Status Quo-gitarust Rick Parfitt in 2004 Beeld anp
Status Quo-gitarust Rick Parfitt in 2004Beeld anp

In juni dit jaar speelde Status Quo in de Turkse badplaats Antalya. Vlak na het optreden zakte Parfitt in elkaar: een hartaanval. Hij was twee jaar eerder geopereerd aan zijn hart.

Daarmee kwam een einde aan zijn rol in Status Quo, een van de hardnekkigst doorspelende bands uit de popgeschiedenis. Zanger en gitarist Francis Rossi (67) begon al in 1962 met zijn bandje The Scorpions, dat later werd omgedoopt tot The Spectres en nog later tot Status Quo. Onder die naam stortte de band zich in de Britse psychedelische pop, in bijpassende kleding uit de tweedehandszaken rond de Londense Carnaby Street.

Status Quo werd in de jaren zeventig enorm populair, met altijd dezelfde klinkende hard- en boogierockliedjes van Whatever You Want tot Down Down en Rockin' All over the World. De band zou door dat onwrikbare imago ook worden geridiculiseerd: altijd maar die drie akkoorden en dat gitaarslagje in wandeltempo. Status Quo speelde in 1985 op Live Aid in Londen en daar werd de band al gezien als 'die eeuwige ouwe rockers'.

Toen Status Quo in 1985 Live Aid opende, werden ze al gezien als 'eeuwige ouwe rockers'. Ze plakten er nog dertig jaar aan vast. Begin deze maand traden ze voor het laatst in Nederland op.

'Kapot van'

'We zijn er kapot van dat Status Quo-gitarist Rick Parfitt is overleden tijdens de lunch vandaag. Hij is overleden in het ziekenhuis in Marbella, Spanje als gevolg van een ernstige infectie', staat er op de website van Status Quo.

Begin deze maand trad Status Quo nog op in de Heineken Music Hal in Amsterdam.

Uit de verklaring van Status Quo: 'Dit tragische nieuws komt op een moment dat Rick op zoek was naar een solocarrière met een album en autobiografie gepland voor 2017.'

De familie en leden van de band vragen de media terughoudend te zijn en doen een beroep op iedereen om hun privacy te respecteren. Naast Parfitt was Francis Rossi het bekendste bandlid.

Meer over