SerierecensieStark Trek: Discovery

Star Trek: Discovery eert de traditie en is eigentijds, maar de sterke Martin-Green is de grootste attractie ★★★☆☆

Het nieuwe seizoen bevat voldoende Star Trekdna, maar de onverstaanbare keelklanken van het Klingon slokken veel tijd op.

Redactie
Sonequa Martin-Green in Star Trek: Discovery (2017). Beeld
Sonequa Martin-Green in Star Trek: Discovery (2017).Beeld

Star Trek: Discovery, de eerste Star Trekserie sinds de slotaflevering van Star Trek: Enterprise in 2005, begint met een lange toespraak in het Klingon. Met dat Star Trek-dna, voornaamste zorg van het legioen Trekkies, zit het dus wel goed. Het Klingon lijkt hier een soort kruising tussen Dothraki (Game of Thrones) en de achterstevoren droomtaal uit Twin Peaks van David Lynch.

In de aftiteling van de serie, waarvan deze week de eerste twee afleveringen op Netflix verschenen, treffen we de naam van Eugene Roddenberry, zoon van de legendarische Gene Roddenberry, de schepper van het Star Trek-universum, waarvan in 1966 de eerste aflevering werd uitgezonden. Vele series en films later dient de naam Roddenberry nog altijd als een garantie voor het volgen van het evangelie van vader Gene.

Star Trek: Discovery

Science-fiction - (***)

Regie: Bryan Fuller

Met Sonequa Martin-Green, Doug Jones en Shazad Latif. Te zien op Netflix

Traditie en moderniteit

Star Trek: Discovery heeft de balanceeract - eer de traditie en maak het eigentijds - gezien de eerste twee afleveringen redelijk succesvol tot stand gebracht.'To boldly go where no man has gone before' is het mission statement dat Captain Kirk, het oermodel van de rebelse leider, sinds 1966 aan alle Star Trekbemanningen heeft meegegeven. Bryan Fuller, de show runner achter Star Trek: Discovery, heeft in interviews benadrukt dat hij vooral wil aansluiten bij de nalatenschap van die inmiddels vijftig jaar oude televisieseizoenen. Daarin wilde de brug van ruimteschip Enterprise een voorschot nemen op de emancipatie van vrouwen en minderheden.

De held van Star Trek: Discovery wordt gespeeld door Sonequa Martin-Green, een jonge zwarte actrice die we kennen uit het ensemble van The Walking Dead. Ze speelt Michael Burnham (de naam Michael is in de toekomst genderneutraal geworden), een van de eerste officieren van de Federatie die als mens een opleiding op de planeet Vulcan heeft gehad. Voortdurend worstelt zij met de balans tussen logica en emotie: ze is Kirk en Spock in een persoon. Met de sterke Martin-Green is tegelijk de grootste attractie van Star Trek: Discovery genoemd. Al in de eerste twee afleveringen, die zich in de Star Trektijdlijn vlak voor de jaren van Captain Kirk afspelen, veroorzaakt ze in haar eentje een oorlog met de Klingons en wordt ze gearresteerd vanwege muiterij. Kirk zou trots op haar zijn.

Het is duidelijk dat de nieuwe serie zich wat meer wil verdiepen in de motieven van de Klingons, maar het nadeel daarvan is dat we geruime tijd zitten te kijken naar acteurs die diep verborgen achter protheses en make-up in onverstaanbare keelklanken aan het samenzweren zijn. Voor mensen die het Klingon niet machtig zijn, hanteert Netflix ondertitels. En voor hen die het wél spreken, heeft Netflix, echt waar, een complete Klingon-ondertiteling aan het menu toegevoegd.

'Onder Star Trekfans accepteert iedereen elkaar. We zijn allemaal gelijk, ondanks onze afkomst of geaardheid'

Bij de gloednieuwe serie Star Trek: Discovery vraagt de Volkskrant zich af wat juist deze sf-serie door de jaren heen zo geschikt maakte om fan van te worden. En vijf hardcorefans verklaren hun favoriete personage. (+)

Meer over