Stadsschouwburg Amsterdam en Toneelgroep Amsterdam willen fuseren

Stadsschouwburg Amsterdam en Toneelgroep Amsterdam onderzoeken een fusie. Dat hebben beide organisaties donderdag bekendgemaakt. Binnenkort gaan ze daarover in overleg met de gemeente Amsterdam en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de beide subsidiegevers van schouwburg en theatergroep.

Hein Janssen
De Grote Zaal van de Amsterdamse Stadsschouwburg. Beeld anp
De Grote Zaal van de Amsterdamse Stadsschouwburg.Beeld anp

De bedoeling is om daarna op het Leidseplein één groot, eigentijds en internationaal stadstheater te realiseren waar voorstellingen worden gemaakt voor Amsterdam, Nederland en de rest van de wereld. 'Stadsschouwburg Amsterdam en Toneelgroep Amsterdam willen samen dit internationaal eigentijds theater vormgeven vanuit de overtuiging dat dit alleen mogelijk is met één visie', aldus een verklaring. Naast overleg met de subsidiegevers wordt er nu al gekeken naar de organisatie en de bestuursvorm die het best bij het plan past. Dat zou kunnen betekenen dat aan het hoofd van 'Theater Amsterdam' een intendant komt te staan die de leiding heeft over gebouw, gezelschap en programmering.

SSBA en TA zijn al langer in gesprek over een mogelijke samenwerking, maar die gesprekken werden intensiever na het vertrek van SSBA-directeur Melle Daamen die in de zomer van 2016 algemeen directeur van Theater Rotterdam is geworden. Van Daamen is bekend dat hij voorstander was van twee gescheiden organisaties. Daartegenover stond de visie van Ivo van Hove, directeur van TA, die juist een samengaan van beide voor zich zag als ideaal model.

Eerdere fusies

De aangekondigde grote theaterfusie in Amsterdam is overigens niet nieuw. Eerder al fuseerden de Rotterdamse Schouwburg en het Ro Theater tot Theater Rotterdam. En per 1 januari van dit jaar zijn Het Nationale Toneel, de Koninklijke Schouwburg en Theater aan het Spui in Den Haag opgegaan in Het Nationale Theater. Dit model waarin theatergroep en schouwburg volledig in elkaar opgaan is in Duitsland gebruikelijk. Daar heeft iedere stad zijn eigen stadstheater.

Tijdens de komende gesprekken blijven beide partners verantwoordelijk voor de continuïteit en kwaliteit van hun eigen organisatie, Dianne Zuidema als directeur van de Stadsschouwburg en Ivo van Hove en Wouter van Ransbeek als directie van Toneelgroep Amsterdam. Een termijn waarop de fusie daadwerkelijk beklonken moet zijn, is niet genoemd.

Melle Daamen. Beeld Michiel Goudswaard
Melle Daamen.Beeld Michiel Goudswaard
Meer over