Spunkers gaan 'uitburgeren' in het buitenland

AMSTERDAM (ANP) - In de discussie over asielzoekers, kutmarokkanen en verplichte inburgering gaan twee auteurs van het online jongerenmagazine Spunk.nl samen met een filmmaker naar het buitenland om de vooroordelen over allochtonen in de praktijk te toetsen. Ook willen ze gebruiken in kaart brengen.

Fanny van der Reijt (20) en Alma Mathijsen (21) gaan naar Suriname, Marokko en Ghana, omdat uit deze landen veel Nederlandse allochtonen komen. Onder de naam 'uitburgeren' maken zij vanaf zaterdag 15 juli iedere dag een nieuw filmpje voor Spunk.nl. Ook maken zij dagelijks een column voor het Parool.

Met het uitburgeren willen ze op een omgekeerde manier inburgeren. Fanny en Alma gaan werkervaring opdoen in een Marokkaans theehuis, stampen met blote voeten in een ketel met Ghanese fufu en zitten ze in Suriname een dag opgesloten in de gevangenis van Paramaribo.

Het project Uitburgeren is een idee en een productie van Bibeck/Spunk.nl en wordt mede mogelijk gemaakt door door het NCDO, de Nationale Commissie voor internationale samenwerking en Duurzame Ontwikkeling.

Meer over