Springsteen moet verder zonder de krachtsax van Clarence Clemons

De laatste jaren werd optreden zwaarder voor Clarence Clemons, de reusachtige saxofonist van The E Street Band, die zaterdag overleed. Knieën, rug en heupen konden het grote lichaam geen hele avond meer dragen, metaalmoeheid sloop in de stalen saxofonistenlongen.

null Beeld ap
Beeld ap

Daarom begeleidde Bruce Springsteen zijn bandoudste elke avond liefdevol naar een grote troon, rechtsvoor op het podium. Daar zat hij, The Big Man, gewapend met koebel te wachten op zijn volgende saxsolo, genietend van de oerkracht van The E Street Band, zijn band, zijn familie. Iedereen wist: Clarence moet blijven tot hij doodgaat.

Dat moment is nu daar. Op 12 juni kreeg hij een beroerte, de eerste dagen waren de berichten goed, maar zaterdag stierf hij toch, na complicaties, in een ziekenhuis in Palm Beach, Florida.

Blikvanger
De in alle opzichten grootste rocksaxofonist werd 69 jaar. Hij was (met tien jaar onderbreking) bijna veertig jaar blikvanger van misschien wel de beste live-rockband ooit. Volgens Springsteen was hij er 'the heart and soul' van.

Clemons ontmoette Springsteen in 1971 in Asbury Park, New Jersey, en hoorde vanaf de oprichting in 1972 tot The E Street Band, al kreeg die pas in 1974 zijn naam. Vooral in de vroege jaren waren er wat wisselingen, maar Clemons was er altijd.

Jungleland

De saxofoon was geluidsbepalend op de reeks albums die van Springsteen vanaf 1975 een superster maakten. Clemons kreeg als enige bandlid een prominente plek op de hoesfoto van Born To Run (1975). Zijn solo in de epische albumafsluiter Jungleland geldt niet alleen als Clemons' studiohoogtepunt (live bereikte hij nog grotere hoogten), maar ook als een van de beroemdste hoofdrollen van de saxofoon in de rockhistorie.

Clemons drukte zijn stempel op hits als Thunder Road (1975), Badlands (1978) en Dancing In The Dark (1984), maar was ook zónder Springsteen succesvol. Hij leverde gastbijdragen aan platen van artiesten als Ringo Starr Aretha Franklin, Zucchero, Joe Cocker en dit jaar nog Lady Gaga.

Hij maakte albums onder zijn eigen naam en had in 1985 een hit met You're A Friend Of Mine, een duet met Jackson Browne. Ook was hij acteur, in speelfilms als Martin Scorsese's New York, New York (1977), maar ook de serie The Wire (2004).

Krachtsax
Altijd bleef hij bovenal de zwarte reus van The E Street Band, zelfs toen Springsteen vanaf 1989 tien jaar lang niet met de groep samenwerkte. Vanaf 1999 weer wel: de krachtsax was terug in het Springsteen-geluid, tot Clemons' intense geluk.

'Hij was mijn grote vriend, mijn partner,' schrijft Springsteen op zijn website. 'Dankzij Clarence konden mijn band en ik een verhaal vertellen dat veel dieper ging dan de verhalen die in onze muziek besloten lagen.'

The E Street Band gaat door, maar zal nooit meer hetzelfde zijn.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over