Sprekende blauwe vogel

Vandaag is de grote dag voor het jubilerende grotemensenjournaal en overmorgen wordt het Jeugdjournaal 25 jaar, maar laten we niet vergeten dat er nog een jubileum wordt gevierd....

Is er veel veranderd in al die jaren? Afgezien van het gisterengeïntroduceerde nieuwe decor, dat niet meer zo Hans-en-Grietjeachtig is,lijkt het van niet. Sesamstraat anno 2006 riep in elk geval dezelfdegevoelens van vertedering en plezier op als bijna twintig jaar geleden,toen er nog gezamenlijk met de kinderen op de bank naar werd gekeken.

Dat kan jammer genoeg niet worden gezegd van Swiebertje, waarvan in dekerstvakantie dagelijks een aflevering door de NCRV wordt uitgezonden (netals Floris door de NPS). Het was even slikken. Na alle lofzang die dehoofdrolspeler Joop Doderer bij zijn overlijden vorig jaar kreegnagezwaaid, leek het er erg op dat de in-memoriamschrijvers vooral uit hunmilde herinnering hadden geput, want gezien door een stel volwassen ogenvan vandaag, is Swiebertje vooral een kinderachtig toneelstuk metkrakkemikkige teksten, zwabberende karakters en een improviserendeijdeltuit als hoofdrolspeler.

Gijs Zandbergen

Meer over