Komedie

Sportman van de eeuw

Gespeend van verrassingen

Jan Pieter Ekker

In het provinciehuis is een commissie bijeen om te bepalen wie de Friese Sportman van de Eeuw moet worden. De namen van skûtsjesilers, fierljeppers, kaatsers, Elfstedentochtwinnaars en kortebaanschaatsers vliegen over tafel. Dan komt het zesde lid van de commissie binnen. De paalzitter Taeke Jongsma moet het worden, meldt hij zonder een spoor van twijfel. Die heeft meer voor Friesland betekend dan al die andere kerels bij elkaar. Hij begint te vertellen en de film maakt een sprong in de tijd.

Sportman fan 'e ieu (Sportman van de Eeuw) is het regiedebuut van Mischa Alexander, die eerder de scenario's schreef voor het Linda de Mol-vehikel Ellis in Glamourland en de oer-Hollandse voetbalfilm All Stars. In de Fries gesproken, grotendeels in Friesland opgenomen kruising tussen een romantische komedie, sportfilm en biopic draait het om een fictieve paalzitter (Jochum ten Haaf, 100 minuten met een brede grijns op zijn gezicht). Taeke's recordpogingen, waarmee hij een stem wil geven aan alle uitgebuite boerenknechten, drijven zijn pronte jeugdliefde Tjitske (Ricky Koole) in handen van zijn eeuwige rivaal, de steenrijke Rintje (Bastiaan Ragas).

Het tempo is traag. Voice-overs en uitleggerige dialogen, nadrukkelijke close-ups (Tjitske kruist haar vingers als Taeke op de paal gaat zitten) en de muziek van de Pool Zbigniew Preisner (die furore maakte als vaste componist van Krzysztof Kieslowski) zorgen ervoor dat de film gespeend is van enige verrassing.


De bleke fotografie van Bert Pot - weidse landschappen, overtrekkende ganzen - vergoedt veel, net als de cameo's van 'bekende' Friezen (onder anderen Pieter Verhoeff en Steven de Jong - twee andere chroniquers van het Friese plattelandsleven).Sportman fan 'e ieu balanceert op de grens van oubolligheid en ouderwets vakmanschap.


Meer over