Spitsvondige ideeën en geslaagde grappen in The Boss Baby

Spitsvondige ideeën en geslaagde grappen te over in dit oververhitte actie-avontuur. The Boss Baby belicht de ultieme kinderangst als een pasgeboren broertje of zusje de verhoudingen in een gezin op scherp zet.

Ziet dan niemand dat hij een maatpak draagt en altijd een aktetas bij zich heeft? Beeld
Ziet dan niemand dat hij een maatpak draagt en altijd een aktetas bij zich heeft?Beeld

De 7-jarige Tim heeft een feilloze fantasie. Zijn verbeeldingskracht laat hem niet alleen in de tuin rollebollen met een blauwe gorilla en in bad vechten met een haai, maar soms ook de dingen zien zoals ze werkelijk zijn.

Wanneer zijn ouders hem voorstellen aan zijn nieuwe broertje, beseft Tim als enige wat er eigenlijk speelt. Dat knulletje lijkt vreselijk schattig, maar is niets anders dan een gewetenloze manager die de alleenheerschappij binnen het familienest nastreeft en Tim buitenspel wil zetten. Hoe kan het dat papa en mama zich opeens als willoze slaven van de (nooit bij naam genoemde) baby gedragen? Ziet dan niemand dat hij een maatpak draagt en altijd een aktetas bij zich heeft?

The Boss Baby

Animatie

Regie

Tom McGrath

97 min., in 165 zalen

De nachtmerrie van ieder kind

Met The Boss Baby heeft animatiestudio DreamWorks een aanvankelijk erg komische en geïnspireerde film gemaakt over de angsten die een kind kan doorstaan wanneer een pasgeboren broertje of zusje de vertrouwde gezinsconstellatie op zijn kop zet. Uitgezonderd enkele geweldig getimede perspectiefverschuivingen zien we alles door Tims ogen: het concept van de manager-baby wordt heerlijk consequent uitgewerkt, Tims aanhoudende nachtmerrie aanstekelijk verbeeld.

De baby, in de Amerikaanse versie met de autoritaire stem van Alec Baldwin en in de Nederlandse nasynchronisatie vertolkt door cabaretier Guido Weijers, lacht Tim 's ochtends toe vanuit een helse Teletubbie-zon; op andere momenten lijkt hij weer vooral de kale, tandeloze aanvoerder van een alien-invasie. Spitsvondige ideeën en geslaagde grappen te over, in deze bewerking van Marlee Frazee's gelijknamige jeugdboek (2010).

Helaas gaat het mis wanneer regisseur Tom McGrath (Megamind, Madagascar) en scenarist Michael McCullers een nieuwe plotlijn inzetten die de broertjes (al was het maar tijdelijk) met elkaar moet verzoenen. De baas-baby ontpopt zich als een vanuit de hemel gezonden spion die de wereld tegen een puppy-complot moet beschermen.

Daarmee verandert de film in een oververhit actie-avontuur; een te grote omweg naar de kindergevoelens waarmee het allemaal begon. Uiteindelijk rest in alle drukte slechts een sprankje van het emotionele effect dat The Boss Baby overduidelijk wil sorteren.

Meer over