Actie / Thriller / Misdaad

Spider-Man 3

Spider-Man 3: meer van alles

Jan Pieter Ekker

Drie keer is ook in Hollywood scheepsrecht. Dus verschijnen er deze zomer derde delen in de multiplexen van succesvolle franchises: van Pirates of the Carribean: At World's End en The Bourne Ultimatum tot Shrek the Third en Ocean's 13. Het bal wordt geopend door de Marvel Comic-verfilming Spider-Man 3, en de verwachtingen zijn hooggespannen. Terecht: regisseur Sam Raimi zette met de eerste twee delen, Spider-Man uit 2002 en Spider-Man 2 uit 2004, de standaard voor de superheldenstripverfilming, door een perfecte mix van bloedstollende actie, psychologische diepgang en meeslepende soap. En minstens zo belangrijk, in ieder geval voor studio Sony Pictures: met 1 en 2 werd wereldwijd meer dan anderhalf miljard dollar verdiend aan de kassa.

Raimi kon dan ook uitpakken; het budget van deel 3 liep op tot het absurde bedrag van 250 miljoen dollar - de marketingkosten niet meegeteld. Alleen de zwart- zilveren Spider-Man-pakken kostten al 30 duizend dollar per stuk.


Spider-Man 3 begint waar het tweede eindigde: het leven lacht Peter Parker (Tobey Maguire) toe. Hij is tot over zijn oren verliefd op Mary Jane (Kirsten Dunst), op de universiteit gaat het goed, en bij de Daily Bugle (J.K. Simmons is hilarisch als de hoofdredacteur van de krant) zijn ze meer dan tevreden met de exclusieve foto's die de freelance fotograaf telkens weer van Spider-Man weet te maken. De stad is bovendien veiliger dan ooit; Spider-Man wordt op handen gedragen.


Maar er verschijnen al snel donkere wolken boven het paradijs. Peter is zo vol van zichzelf dat hij nauwelijks oog heeft voor de problemen van zijn grote liefde. Dan verschijnt er een ander mooi meisje ten tonele, en werpt Mary Jane zich in de armen van Peters jeugdvriend Harry Osborn (James Franco), wiens vader in het eerste deel omkwam in een gevecht met Spider-Man. Peter krijgt concurrentie op de krant van de bijdehante Eddie Brock (Topher Grace), de moordenaar van oom Ben blijkt nog vrij rond te lopen, en nieuwe, spectaculaire tegenstrevers als Sandman en Venom vormen een pact tegen Spider-Man.


Een belangrijk deel van het succes van Spider-Man 2 lag in het feit dat de film niet 'bigger and louder' was dan het origineel, maar gedetailleerder, subtieler, flitsender en ontroerender. Voor Spider- Man 3 geldt dat niet: the sky is the limit. Twee uur en twintig minuten duurt het spektakel, en er is meer van alles: meer verhaallijnen (over het maken van keuzes, opoffering en echte liefde), meer schurken en meer special effects. De montage is veel minder vloeiend: de verschillende genres volgen elkaar op, maar vormen nooit een vloeiend geheel. De moordenaar van oom Ben komt plompverloren in een bizar wetenschappelijk experiment terecht, personages verdwijnen zo lang uit beeld dat je ze al lang en breed vergeten bent als ze hun rentree maken.


Veel wordt goedgemaakt door Tobey Maguire, die opnieuw overrompelend is als nerd, als held én als wraakzuchtig monster. Met het stijgen van het budget vliegt hij nóg beter en soepeler. En toch blijft hij het leukst als hij op enkelhoogte een draad spint waardoor Harry van zijn supersonische board kukelt. Of als hij na een gevecht met Sandman op de rand van een wolkenkrabber het zand uit zijn laarzen schudt.


Meer over