RecensieKinky Boots

Spetterende choreografie en poppy liedjes domineren Kinky Boots ★★★☆☆

Maar de musical is te politiek correct en de volumeknop staat wel erg ver open.

Hein Janssen
Kinky Boots Beeld Roy Beusker
Kinky BootsBeeld Roy Beusker

Musical

Tekst: Harvey Fierstein, muziek Cindy Lauper. Door De Graaf & Cornelissen Entertainment, regie & choreografie Martin Michel.

Gezien: 11/11 in Theater De Meervaart Amsterdam. Tournee.

Beetje sullige zoon van een bijna failliete schoenenfabrikant ontmoet op straat bij toeval een uitzinnige mannelijke travestiet. Ze besluiten samen de fabriek te redden door zich te specialiseren in kinky boots - een nichemarkt, bedoeld voor mannen die af en toe kinky laarzen willen dragen, en ook voor vrouwen natuurlijk. Dat botst aanvankelijk, want ja, een man in uitzinnige kostuums in een fabriek vol stoere arbeiders, dat is vragen om gedonder. Maar het lukt: uiteindelijk tippelen de rode laarzen op de catwalk in modestad Milaan.

Ziedaar de korte samenvatting van Kinky Boots, een feelgoodmusical uit 2012, geschreven door Harvey Fierstein en Cyndi Lauper. In de Nederlandse productie die deze week in première ging, speelt Jonathan Demoor de fabriekszoon en de flamboyante Naidjim Severina travestiet Lola. De eerste doet dat gedegen en charmant, de tweede volkomen over de top, al haalt hij vocaal die top net niet. Maar zolang Lola maar in de schijnwerpers staat, is het best. Wat haar betreft.

Vooral de poppy, uptempo nummers domineren, evenals de spetterende choreografie van Martin Michel. Naar intieme momenten is het zoeken, hoewel In niets mijn vaders zoon in die zin toch een hoogtepunt is. De vlotte opbouw voor de pauze wordt daarna teniet gedaan door te veel langgerekte opvulling. Kinky Boots is iets te politiek correct (dat sentiment rond ‘mannen in een jurk’ hebben we inmiddels toch wel gehad?) en de volumeknop staat wel erg vaak op maximaal, wat ten koste gaat van de verstaanbaarheid. Heel mooi zijn daarentegen de kostuums en het decor; de vertaling is raak en, vooruit, die rode, lange laarzen zijn inderdaad kinky. Voor de doelgroep.

Meer over