Review

Spelplezier acteurs redt uitvoering van Mariken

De muziek vliegt soms uit de bocht, maar het spelplezier waarmee de acteurs dit verhaal vlot trekken, maakt veel goed. De credits gaan naar de routiniers, én naar jonge Sarah Bannier als dartelende Mariken.

null Beeld Edwin Deen
Beeld Edwin Deen

Bijna vijfhonderd jaar geleden verscheen de oudst bekende uitgave van Mariken van Nieumeghen (1518). Mogelijk dat daarom dit seizoen extra aandacht is voor het laatmiddeleeuwse verhaal over goed en kwaad, met dat godsvruchtige meisje Mariken dat van haar thuis bij oom/priester Gijsbrecht via de Nijmeegse markt bij de duivel Moenen in Antwerpen belandt en na zeven zondige levensjaren berouw krijgt. Woede, wonderen, verleiding en vergiffenis tieren welig in een wereld vol wagenspelen.

Info

Mariken. Door Theatergroep Kwatta. Vanaf 6 jaar. 14/2, Stadsschouwburg Nijmegen. Tournee t/m 8/5.

Na een operatekse versie in oktober komt Theatergroep Kwatta (uit Nijmegen!) met een muzikale familievoorstelling, gebaseerd op de bekroonde jeugdboekbewerking (1997) van Peter van Gestel. Hij verzachtte de duivel tot minstreel, iemand die even zo goed Maria, God als Moenen vertolkt, waardoor het een (wagen)spel in een (wagen)spel wordt. Daar maakt regisseur Josee Hussaarts dankbaar gebruik van. Acht acteurs vertolken met een karrenvracht aan nepkostuums het verhaal over 'vondelding' Mariken en laten met baarden-aan-elastiekjes, pofmouwen, bordkartonnen wolkjes en mekkerende poppenschapen zien hoe ze leven blazen in dit oud-Nederlandse verhaal. Kar na kar rijden ze het toneel op.

Daardoor springt het verhaal wel wat van de hak op de tak - ten koste van het geloofsthema. Ook de livemuziek vliegt geregeld uit de bocht, met vier (te) stevig rockende muzikanten. Maar het spelplezier waarmee de acteurs dit verhaal vlot trekken, maakt veel goed. De credits gaan naar routiniers Ilse Waringa, Rogier in 't Hout, Laus Steenbeeke en Marike van Weelden én naar de jonge Sarah Bannier die als Mariken dartelt 'in een broek van hazenbont'.

Meer over