Spelers maken veel goed in voorspelbare show

De voorspelbare en gelikte show over een durfkapitalist blijft oppervlakkig en ontbeert originele inzichten. Wel spelen Victor Löw en Vera Mann het echtpaar verraderlijk sympathiek en voortvarend.

Victor Löw en Vera Mann in Nieuw Geld. Beeld Raymond van Olphen
Victor Löw en Vera Mann in Nieuw Geld.Beeld Raymond van Olphen

Durfkapitalist Jan is ongeneeslijk ziek, maar waakt ervoor deze 'gevoelige bedrijfsinformatie' te delen. Ook zijn vrouw mag het niet weten; zij werkt immers voor een van de zaken die door Jan worden opgekocht en kaalgeplukt. Nieuw Geld van thrillerschrijver Charles den Tex is een nieuw toneelstuk (geen thriller) dat een kijkje geeft in het toch niet zo flitsende leven van een superkapitalist als deze zijn enige geloof, in de werking van de markt, aan het verliezen is.

Regisseur Peter de Baan maakt er een voorspelbare en gelikte show van. Morele dilemma's worden vluchtig aangestipt. Geen van de personages lijkt lang wakker te liggen van het tentoongestelde verraad, de leugens of de massaontslagen. Niet echt. Ook niet Jans vrouw Karin, de golddigger die net als haar man aan het twijfelen slaat.

Nieuw Geld

Theater
Van: Charles den Tex
Door: Bos Theaterproducties
Regie: Peter de Baan
19/2, Stadsschouwburg Haarlem. Tournee t/m 23/5.

Victor Löw en Vera Mann spelen het echtpaar verraderlijk sympathiek en voortvarend. Desondanks blijft Nieuw Geld oppervlakkig. Den Tex biedt geen originele inzichten. Dat de verschrikkelijke Jan door zijn ziekte tot inkeer komt, is dramatisch zwak. Het te laat ingezette spanningselementje - iets met een ontvoering en mogelijk moslimterrorisme - wordt zo haastig afgewikkeld, dat het nergens op slaat.

Alle problemen met het stuk ten spijt, maken de spelers veel goed. Löw, die hier een afgeleide figuur speelt van zijn rol in toneelserie De Verleiders, onderdrukt zijn gebruikelijke acteerhysterie en overtuigt als wankelende plutocraat. En ook Mann lukt het de bedenkelijke motivaties van Karin te doen vergeten. Ze toont haar als een vrouw die de rollen kan doen omkeren, ten goede. Toch nog succes. Geld wint tenslotte altijd.

Meer over