Review

Spektakelstukken en hilarische publieksparticipatie

De Ashton Brothers leveren zoals gebruikelijk een afwisselende show vol bizarre acts. Helaas leunen ze iets te veel op eerder werk. Het spektakel speelt zich vooral af in de lucht, met een glansrol voor Friso van Vemde als vogel.

null Beeld Tim Klaasse
Beeld Tim Klaasse

De Ashton Brothers hebben deze maand theater De Kleine Komedie in beslag genomen: in de foyer klinkt circusmuziek en bij de toiletten zijn lachspiegels opgehangen. Al bij binnenkomst lopen er clowns door de zaal en die vrolijke entree loopt vloeiend over in een afwisselende en muzikale show vol bizarre acts, zoals we van het inventieve variétékwartet gewend zijn.

Of kwartet, sinds kort moeten we trio zeggen, want dit is de eerste voorstelling die Pim Muda, Joost Spijkers en Friso van Vemde hebben gemaakt na het vertrek van de vierde Ashton Brother Pepijn Gunneweg. Die aderlating is creatief opgevangen. De jeugdige jongleur Nigel Voets en goochelaar Niek Takens mogen zich in de show presenteren aan het publiek en komiek Bas Hoeflaak (van cabaretduo Droog Brood) doet eenmalig mee, als schlemielige toneelknecht die heerlijk droogkloterig tussen de acts doorloopt.

Publieksparticipatie

Jammer is dat vrij veel acts lauwe variaties zijn op scènes en personages die we al zagen in eerdere shows van de Ashton Brothers. Ook is er iets teveel bananenschilhumor, waardoor het gaandeweg wat voorspelbaar wordt als er weer een Ashton Brother hard onderuit gaat of zijn hoofd stoot aan de piano.

Daar tegenover staan gelukkig spektakelstukken, die zich vooral afspelen in de lucht. In een ervan is een glansrol weggelegd voor Friso van Vemde als tropische vogel. Ook komt Pim Muda in een geinige verstrengeling met een barkruk terecht, en leidt de publieksparticipatie tot hilariteit. Voor deze Kleine Komedie-maand is het voldoende, maar hopelijk worden in de show Enfants Terribles, waarmee de Ashtons volgend seizoen op tournee gaan, meer nieuwe wegen ingeslagen.

Welcome to the Ashton Brothers door The Ashton Brothers. In De Kleine Komedie Amsterdam, 10/6. Aldaar t/m 28/6.

Meer over