Speak up! is veel los zand en niet meeslepend door zwakke spanningsopbouw

Speak up! blijft een vaag statement dat de toeschouwer niet weet te raken. Het probleem is dat je de urgentie die Alida Dors wil overbrengen niet voelt.

Speak up! Beeld
Speak up!Beeld

Er is dans, live (opera)zang en 'avant-pop' van Jacob ter Veldhuis, gesampeld door DJ Lovesupreme. Overal zijn woorden, rollend uit monden, gekrast in betonnen bankjes en ijzeren platen rondom de dansvloer. En twee dramaturgen zijn geconsulteerd. Toch blijft Speak up! een vaag statement dat niet raakt. Choreograaf Alida Dors, die voor de tweede keer samenwerkt met muziektheatergezelschap Silbersee, verzuipt in ideeën die op papier wat lijken, maar theatraal niet overkomen.

Ze wil het hebben over (zelf)reflectie. Tegenwoordig roeptoetert iedereen zijn mening, maar een serieus gesprek, waarin je ook je eigen doen en laten kritisch beschouwt, is zeldzaam. Dors, die vanuit de (activistische) hiphop werkt, wil met Speak up! een ruimte, een ritueel, creëren waarin dat zelfonderzoek centraal staat. Belangrijke inspiratiebron is de winti-traditie uit haar Surinaamse roots, wat allicht de zware trom, het scanderen, het fluisteren, het nachtelijke licht en de geluiden van water en vogels verklaart.

De vier dansers stralen kracht en strijdbaarheid uit, soms letterlijk als boksers en stieren tegenover elkaar. Hun attitude wordt opgestookt door de woorden. Staccato gesproken moraalreeksen als 'choose, perceive, believe', maar ook teksten door een mezzosopraan en bas-bariton - zij stelen de show - over liefde en de noodzaak je uit te spreken.

In de verte zie je wat Dors heeft willen bereiken. Een urgente, koortsige atmosfeer waarin we ons realiseren dat openheid de enige weg is. Het probleem is dat je die urgentie niet voelt. Speak up! is veel los zand. Niet meeslepend, daarvoor zijn het betoog en dus ook de spanningsopbouw te zwak.

Speak up!

Dans

Door BackBone en Silbersee. Choreografie en concept: Alida Dors. 12/1, Theater Rotterdam Witte de With. Tournee t/m 3/6.

Meer over