Spacey niet meer welkom in Ahoy bij ING-evenement voor ondernemers, acht nieuwe beschuldigingen

Kevin Spacey is niet meer welkom op een congres van ING in Rotterdam. De van misbruik beschuldigde acteur zou op 29 november in Ahoy de hoofdgast zijn bij BusinessBoost Live, een evenement voor ondernemers. De bank is bang dat zijn aanwezigheid te veel afleidt van het doel van de dag.

Kevin Spacey in 2016. Beeld afp
Kevin Spacey in 2016.Beeld afp

De beëindigde samenwerking zou in goed overleg zijn afgesproken met het management van Spacey. Dit staat in een verklaring van ING Nederland. 'Door de commotie die is ontstaan rondom Spacey in relatie tot verdenkingen van seksueel misbruik vindt ING dat het niet wenselijk is om hem te laten optreden tijdens BusinessBoost Live.'

ING twijfelde al langer over de komst van Spacey. Donderdag werd bekend dat acht medewerkers en oud-medewerkers van de Netflix-serie House of Cards tegenover de Amerikaanse nieuwszender CNN hebben laten weten op de set seksueel te zijn geïntimideerd door Spacey. De medewerkers hebben het over 'ongewenste aanrakingen' en 'ongepaste opmerkingen'. De 58-jarige Spacey zou het vooral voorzien hebben op jonge, mannelijke medewerkers.

'We weten niet of hij het heeft gedaan'

Tegen Spacey is nog geen aangifte gedaan van seksueel misbruik. Op de vraag of het niet te voorbarig is dat ING de samenwerking met de acteur verbreekt, zegt een ING-woordvoerder: 'We weten niet of hij het heeft gedaan, maar het feit dat dit soort gesprekken plaatsvindt, leidt af'.

De woordvoerder kon vrijdagochtend niet direct zeggen waar Spacey tijdens het ondernemerscongres over ging spreken. Andere sprekers zijn onder meer: John de Mol, Mo Gawdat (Google), Pieter Zwart (CoolBlue) en cabaretier Jan Jaap van der Wal. De bank zoekt nog naar een vervangende hoofdact, die in plaats van Spacey ondernemers kan 'inspireren en succesvol te laten zijn in het najagen van hun ondernemersambities'.

Spacey ligt sinds afgelopen weekeinde onder vuur sinds collega-acteur Anthony Rapp, bekend van zijn rol in Star Trek, naar buiten bracht dat hij in 1986 was aangerand door Spacey. Rapp was op dat moment 14, Spacey 26. De acteur die een Oscar won voor zijn rollen in The Usual Suspects en American Beauty verontschuldigde zich via Twitter en kwam in datzelfde bericht ook uit de kast als homoseksueel. Ook zei hij zich niets meer herinnerde van het voorval met Rapp te herinneren.

null Beeld afp
Beeld afp

Veel kritiek op Spacey

Het kwam Spacey op veel kritiek van collega's te staan. Op sociale media kwamen veel afwijzende reacties. Vier mannen vertelden dat zij waren aangerand door Spacey. De Mexicaanse acteur Roberto Cavazos speelde in verscheidene theaterstukken in de Old Vic in Londen, waar Spacey tussen 2004 en 2015 artistiek directeur was. Hij zei: 'De enige vereiste was dat je een man van onder de 30 was. Dan voelde meneer Spacey zich geoorloofd je aan te raken. Veel van ons hebben een eigen Kevin Spacey-verhaal.'

Netflix heeft samen met productiemaatschappij Media Rights Capital een anonieme tiplijn voor medewerkers van House of Cards opgesteld. Ook zijn er therapeuten en juridische adviseurs om de cast en crew bij te staan. Eerder deze week had Netflix al aangekondigd de productie van het zesde en laatste seizoen van de serie, waarin Spacey de rol van Francis Underwood speelt, stil te leggen.

Volgens de getuigenissen tegenover CNN, allemaal op basis van strikte anonimiteit uit angst voor carrièreschade, was op de set van de populaire Netflix-serie sprake van een 'verziekte sfeer'. Een camera-assistent vertelde dat collega's van Spacey nooit eerder hebben geklaagd omdat ze bang waren hun baan te verliezen. Een crewlid liet tegenover CNN weten: 'Spacey legde zijn handen altijd op bizarre manieren op mij. Hij kwam dan binnen en masseerde mijn schouders of legde zijn armen om mij heen zodat hij mijn buik kon aanraken. Het waren dingen die in een normaal gesprek niet gepast waren.'

'Hand in broek'

Een productieassistent vertelde hoe Spacey zijn hand in zijn broek stak tijdens een autorit. Ook dreef hij hem later in het nauw in zijn caravan door hem de uitgang te verhinderen en ongepast contact te maken. 'Ik vertelde hem dat ik het niet oké vond, dat ik mij er niet goed bij voelde', aldus de productieassistent. 'Ik twijfel er niet aan dat dit gedrag routine voor hem was. Mijn ervaring is dat ik een van de velen was en dat Spacey geen scrupules had om zijn status en positie op de set uit te buiten.'

The Wrap bracht donderdag nog een verhaal van een nu 48-jarige oud-acteur die stelt in 1981, toen hij 15 was, door Spacey te zijn verkracht. Door de beschuldigingen lijkt Spacey in snel tempo uit de gratie te zijn geraakt. De organisatie van de International Emmy's besloot een oeuvreprijs die Spacey zou krijgen op het laatste moment aan acteur Christian Bale te geven. Filmstudio's Sony en TriStar hebben de Oscarcampagne voor de nieuwe film van Spacey, All the Money in the World, geschrapt. De campagne zal zich nu richten op Mark Wahlberg en Michelle Williams.

Spacey liet donderdag via zijn woordvoerder Staci Wolfe weten hulp te gaan zoeken. Korte tijd later zegde Wolfe de samenwerking met Spacey op.

Terwijl de beschuldigingen aan het adres van Spacey toenemen, heeft Netflix de productie van het zesde en laatste seizoen van House of Cards voorlopig gestaakt.

Nu hij van aanranding van een minderjarige wordt beschuldigd, heeft de organisatie achter de Internationale Emmy Awards besloten een oeuvreprijs aan Kevin Spacey in te trekken.

Als we Hollywood willen helpen, moeten we vers vlees werpen. Filmspecialist Bor Beekman over de Spacey-kwestie (+).

Filmcriticus Floortje Smit vraagt zich af: is acteur Kevin Spacey net zo'n stiekeme hufter als veel van zijn personages? (+)

Meer over