Spaanse weduwe vertelt met uitbundige stem

Jarenlang vond Rosa Montero (64) het maar niks dat Eric Clapton de dood van zijn zoontje had verwerkt in Tears in Heaven en dat Isabel Allende een boek had geschreven over haar overleden dochter Paula. Je moet, meende de Spaanse schrijfster, het allergrootste verdriet niet publiek maken, daarmee verkwansel je het.

Toen Montero's man enkele jaren geleden overleed, ging ze toch aan de slag en schreef ze Het absurde idee je nooit meer te zien. Als kroongetuige voert ze Fernando Pessoa op, die zei dat het leven niet genoeg was en dat we kunst, literatuur en muziek nodig hebben. Als uitdrukking van onze pijn schieten ze volgens Montero tekort, maar ze helpen wel.

Marie Curie

De geest kwam uit de fles toen Montero het verzoek kreeg om een voorwoord te schrijven bij het hartverscheurende dagboek dat Marie Curie na de vroege dood van haar man schreef, en dat integraal is opgenomen in dit boek. Nu had de Spaanse schrijfster een tekst waaraan ze niet alleen haar eigen verdriet kon spiegelen, maar ook haar ideeën over de rolverdeling tussen man en vrouw, de verhouding tussen ouders en kinderen, over de liefde, ouderdom, vrijheid, literatuur en nog zo het een en ander.

Het absurde idee je nooit meer te zien schiet alle kanten op en laat zich moeilijk in een hokje stoppen. Toch laat dit dwalende boek je niet verdwalen. Dat is te danken aan Montero's uitbundige, van vitaliteit overlopende stem, die de boel goed bij elkaar houdt. Het contrast met Marie Curies kale, directe bewoordingen is hemelsbreed. Curie is niet bang voor het zwarte gat van haar verdriet, Montero lijkt ervoor weg te vluchten. Opvallend is ook het verschil tussen de openhartigheid waarmee Curie over haar huwelijk schrijft en de discretie die Montero betracht. Madame Curies dagboek ontpopt zich daarmee tot meer dan een spiegel. Het is ook een tekst waarachter Montero zich kan verschuilen.

Meer over