Spaanse uitgever ontdekt onbekende gedichten Lorca

Een kleine uitgever in Barcelona heeft elf tot dusver onbekende gedichten van Federico García Lorca opgedoken. Samen met twee bekende, maar nooit eerder gepubliceerde gedichten en drie tekeningen van de Spanjaard is het 'nieuwe' werk gebundeld onder de titel Ferias....

Van onze correspondent

Cees Zoon

MADRID

García Lorca schreef de gedichten in juli 1921 in Asquerosa, dat later omgedoopt werd in Fuentevaqueros, dezelfde plaats waar hij in 1936 werd geëxecuteerd door aanhangers van generaal Franco. In de laatste editie van het verzameld werk van García Lorca wordt melding gemaakt van een 'verdwenen boekje' van de dichter. Over de inhoud en de verblijfplaats daarvan kon de samensteller echter niets zeggen.

Het manuscript van zes aan beide kanten beschreven velletjes is ontdekt in de collectie van een privéverzamelaar. Volgens de uitgever verdwenen de gedichten in 1931, nadat Lorca ze cadeau had gedaan aan de Belgische journaliste Mathilde Pomès. Na haar overlijden in 1977 lieten de erfgenamen het manuscript veilen in Parijs, waar het voor 39 duizend Franse francs eigendom werd van 'een Frans-Zwitsers bedrijf'. Hoe de gedichten uiteindelijk weer in privéhanden belandden, blijft onbekend.

In Ferias worden de gedichten afgedrukt samen met reproducties van het originele handschrift. Het boekje heeft een oplage van vijfduizend exemplaren en de opbrengst komt ten goede aan een stichting die beeldende kunst gebruikt als therapie voor gehandicapten.

Meer over