Spaanse film wint op IDFA Ivens Award

De Spaanse regisseur Adán Aliaga heeft zaterdag de VPRO Joris Ivens Award ontvangen voor zijn documentaire La casa de mi abuela (Het huis van mijn grootmoeder)....

Van onze verslaggever Ronald Ockhuysen

Met de keuze voor La casa de mi abuela onderstreepte de jury veel waarde te hechten aan de documentaires met filmische kwaliteiten. De productie die de Speciale Jury Prijs ontving – Our Daily Bread van Nikolaus Geyrhalter (Oostenrijk) – is eveneens een film waarin het onderwerp en een eigenzinnige visuele aanpak samengaan.

De Zilveren Wolf, voor de beste korte documentaire (tussen 30 en 60 minuten), ging naar de Lets-Duitse coproductie Before Flying Back to the Earth van Arunas Matelis. De regisseur uit Vilnius, die een dromerige, lichte film maakte over de dagelijkse praktijk in een ziekenhuis voor kinderen die aan leukemie lijden, zei zaterdag dat hij ‘al heel gelukkig’ was met de reacties van het Nederlandse publiek op zijn film.

‘Er waren mensen die geld wilden overmaken naar het ziekenhuis in Vilnius. Dat vind ik ontroerend. Maar ik heb ze gezegd dat ze ook dichter bij huis iets kunnen betekenen. Ook hier zijn kinderen met kanker. Die zijn dolblij wanneer ze van wildvreemden mooie kaarten ontvangen.’

Voor het eerst werd de Zilveren Welp uitgereikt, voor een documentaire die korter duurt dan dertig minuten. Die ging naar Butterfly Man van Samantha Rebillet uit Australië.

Er was op de slotavond in het Muziekgebouw aan ’t IJ ook een Nederlands succes. In de categorie First Appearance (Debuut) won Astrid Bussink voor haar film The Angelmakers.

Sisters in Law van Kim Longinotto, die vorige week het festival in Amsterdam opende, werd onderscheiden met de Publieksprijs. Het Gouden Movie Squad DOC U! Schild, voor de beste film volgens een jongerenjury, ging naar de Israeliër Roy Westler. Zijn Shadya handelt over een Arabische karatekampioene die niet langer mag sporten van haar familie. China Blue, (Israël/VS), over goedkope arbeidskrachten in China, won de Amnesty International Award.

De organisatie van het IDFA maakte bekend dat er 125 duizend kaarten zijn verkocht. Dat zijn er vijfduizend meer dan in 2004. De netto recette steeg naar 490 duizend euro.

Meer over