Sotheby's veilt kunst via eBay

De verkoop van kunst via internet neemt snel toe. Sotheby's gaat het proberen via eBay. Mogelijk zullen straks topwerken van vele miljoenen euro's worden verkocht via de website.

Kunst die vorige week onder de hamer ging bij Sothebys. Beeld EPA
Kunst die vorige week onder de hamer ging bij Sothebys.Beeld EPA

Veilinghuis Sotheby's gaat kunst verkopen via eBay. Op een speciale Sotheby's-pagina op de veilingsite wordt over twee weken het eerste stuk live geveild. Bieden is nu al mogelijk.

Nu een van 's werelds meest prestigieuze veilinghuizen de digitale arena betreedt, lijkt de verschuiving van fysieke naar online kunstverkoop ook in het hogere segment definitief ingezet. 'Via eBay willen we verkopers en geïnteresseerden een nieuw platform bieden', aldus een woordvoerder van het van oorsprong Londense veilinghuis. Volgens Bruno Vinciguerra, hoofd bedrijfsoperaties van Sotheby's, biedt 'de groeiende kunstmarkt, nieuwe technologie en onze gebundelde kracht een unieke online kans. We gaan samen met eBay om onze verkoop toegankelijker te maken voor een breder publiek, wereldwijd, voor een groeiende groep verzamelaars.'

Bedrukte skateboards

Sotheby's sluit hiermee aan bij het groeiende aantal onlineverkopers van kunst. Vorige week maakte het gezaghebbende TEFAF art market report een 'conservatieve schatting' van de omvang van de markt. De kunst- en antiekhandel via internet zou in 2014 een waarde hebben bereikt van 3,3 miljard euro. Dat is 6 procent van de totale markt, een aandeel dat ieder jaar groeit.

Internet leek tot nog toe vooral geschikt voor kunstverkoop in het laag- en middensegment, met prijzen tussen de 1.000 en 50 duizend euro. Ook op websites die volgens het onderzoek van TEFAF het best verkopen - Gagosian.com, Artspace.com en Art.com - ligt het zwaartepunt bij 'goedkoper' werk en 'afgeleide' handel zoals posters en bedrukte skateboards.

De enige uitzondering op die regel is Artspace, dat werken aanbiedt van rond de één ton. Op Artspace wordt ook geveild. Net als overigens op de website van veilinghuis Christie's, de grote concurrent van Sotheby's, die de onlineveiling niet via een veilingsite laat lopen.

Live-veilingen

Aan live veilingen, zoals Sotheby's bij eBay, doen de meesten nog niet. De internetvarianten kennen een veiling bij opbod, met een tijdslimiet. Bovendien wagen de bestaande websites zich nog niet aan dure kunst. Vaak wordt gedacht dat kopers werk dat miljoenen moet opbrengen eerst zelf zouden willen zien, bijvoorbeeld op een kijkdag. Op Christie's loopt een veiling met prints. Het hoogste bod is bijna 5.000 euro op Moon Eggs van Paula Rego (1935).

Sotheby's gaat wel live veilen, waarbij een gewone veiling wordt nagebootst. De eerste veiling op 1 april betreft een collectie Europese fotografie. Veilingen waarbij de prijzen kunnen oplopen tot tientallen miljoenen euro's zullen voorlopig nog in de klassieke veilingzaal plaatsvinden. 'Ik sluit niet uit dat de topwerken in de toekomst ook via internet te krijgen zijn', aldus een woordvoerder van Sotheby's.

Meer over