Sotheby's veilt 600 Star Wars-stukken

Ambieer je een carrière als Jedi? Dan kun je tijdens de eerste Star Wars-veiling van het veilinghuis Sotheby's op 11 december een echt lichtzwaard kopen. Er zijn zelfs gesigneerde exemplaren, bijvoorbeeld met de handtekening van Mace Windu (Samuel L. Jackson).

null Beeld Sotheby's
Beeld Sotheby's

Drie dagen voor de wereldpremière van het langverwachte zevende deel in de Star Wars-saga, The Force Awakens, veilt Sotheby's een deel van de Star Wars-verzameling van de Japanse modeontwerper Nigo - bekend van het merk A Bathing Ape. Het is niet de eerste keer dat Nigo bij Sotheby's veilt. Vandaar de titel van deze veiling: Return of the Nigo.

De lichtzwaarden behoren tot de meer dan zeshonderd zeldzame stukken die geveild worden. Zo ook een actiefiguurtje van Luke Skywalker met een dubbel lichtzwaard, dat uit de handel werd gehaald wegens stikgevaar: als het dubbele lichtzwaard is ingeslikt, kan een kind erin stikken.

De waarde van dit gevaarlijke speelgoed ligt nu volgens veilinghuis Sotheby's tussen de 11 duizend en de 16,5 duizend euro.

Vitrinekasten

De verzamelaar zelf blijft graag bescheiden over zijn verzameling. 'Ik ben niet de grootste Star Warsfan. Het meeste dat ik ooit aan een Star Wars-actiefiguurtje heb uitgegeven, is 11 duizend euro', zegt Nigo in een YouTube-interview uit 2008.

Hij bewaart zijn Star Wars-collectie in vitrinekasten. Daarom zijn de meeste stukken uit het lot in mint condition (topconditie), bijna nooit uit de verpakking gehaald. Nigo: 'Ik hou eigenlijk meer van de verpakking dan van het speelgoed.'

null Beeld Sotheby's
Beeld Sotheby's
Meer over