Sopraan Kozená indrukwekkend in jammerklacht

Hoogzwanger gaf de Tsjechische mezzosopraan Magdalena Kozená het laatste concert voor haar bevalling. Al was ze wat minder wendbaar op het podium, in twee cantates van Johann Sebastian Bach bleek haar stem nog onverminderd soepel....

Huib Ramaer

Meteen na opkomst dook Kozená zo geconcentreerd in Bachs verzuchtingen over de zonden van de mens, dat je haar bolle buik meteen vergat. Een woord als 'Engel' kreeg vleugels, de authentieke hobo van Diego Nadra zuchtte fraai mee met Kozená's jammerklacht van zielenpijn.

Haar verzoek om geduld en genade in het hart van de in Weimar gecomponeerde geestelijke cantate Mein Herze schwimmt im Blut, was van een indrukwekkende intimiteit.

Ging het scheppen van nieuw leven in oude muziek Kozená uitstekend af, voor het gerenommeerde barokensemble Musica Antiqua Köln bleek dat deze avond een zwaardere opgave.

Met stijlgetrouw spel gaf de fluitiste Verena Fischer wel een verzorgde lezing van concerten van Heinichen en Telemann, maar het echte ensemblevuur ontvlamde alleen in het eerste allegro van Heinichen en in de hoge riedels van Telemanns Poolse nachtegaal.

Geplaagd door intonatieproblemen voerden de violen bovendien bepaald geen overtuigend pleidooi voor het onbekende concerto da camera van Pisendel, een met Vivaldi bevriende vioolvirtuoos.

'Als een kind huilt en lijdt, en zijn angst het grootst is, komt de moeder om het te troosten', zong Kozená vervolgens in Bachs wereldlijke cantate Non sa che dolore sia.

Het wat intensiteit betreft te ver doorgevoerde concert werd door haar weer gered met deze van zeelucht doortrokken Italiaanse aria's en recitatieven.

In de toegift kon het publiek nog even de tranen de vrije loop laten bij een lamento van Johann Christoph Bach, waarin de viool geraffineerd meehuilt met de stem. Toen was het echt voorbij.

Tot juni valt Kozená nog slechts te beluisteren op cd. Dat ze zelf net zo reikhalzend uitkijkt naar haar terugkeer op het concertpodium als het publiek, lijkt na deze avond wel duidelijk.

Meer over