Sopraan Erna Spoorenberg overleden

De Nederlandse sopraan Erna Spoorenberg is donderdagavond in haar woonplaats Vught overleden. Ze is 78 jaar geworden. Dat heeft een familielid vrijdag bekendgemaakt....

Spoorenberg, geboren op Java in Indonesië, maakte haar debuut in 1948 bij de radio met de Exultate Jubilate van Mozart, een werk dat later altijd haar visitekaartje zou zijn. Haar internationale doorbraak komt op 24-jarige leeftijd als ze door Karl Bohm wordt uitgenodigd bij de Wiener Staatsopera. Daar vervult ze verschillende operarollen.

Later voegt ze zich ook bij de Nederlandse Opera en zingt ze onder meer Violetta in La Traviata en Melisande in Pelleas et Melisande waarvan een plaatopname in 1963 een Edison kreeg. Spoorenberg vierde haar grote triomfen onder meer in The Metropolitan, de Scala, Bolsjoi, Hamburg en Wenen.

Bekend werd ze ook door haar Matthäus Passion-uitvoeringen in Naarden en het Amsterdamse Concertgebouw en door de liedrecitals met pianist Geza Frid. Van 1970 tot 1978 is zij als zangpedagoog verbonden aan het Brussels Conservatorium een functie die zij ook bekleedde van 1971 tot 1978 aan het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium.

Meer over