NieuwsGames

Sony bindt in en breekt hoge muur om PlayStation af voor Fortnite; samen spelen met Xbox- of Switch-gamers kan straks

Tot voor kort hield Sony voet bij stuk: het populaire spel Fortnite moet op de PlayStation worden gespeeld en nergens anders. Samen spelen met een vriendje die een Xbox (Microsoft) of Switch (Nintendo) heeft? Komt niets van in. Maar dat is voorbij.

Laurens Verhagen
Bezoekers van de 24e Electronic Expo, of E3, eerder dit jaar in Los Angeles. Beeld AFP
Bezoekers van de 24e Electronic Expo, of E3, eerder dit jaar in Los Angeles.Beeld AFP

De weigering van Sony om zijn netwerk open te gooien is fanatieke Fortnite-spelers al een tijdje een doorn in het oog. Het eerste probleem is dat zij deze populaire game niet kunnen samenspelen met mensen die geen PlayStation hebben, maar bijvoorbeeld een Xbox of een Switch. Deze laatste console is een ware verkoophit en Sony – met de PlayStation lang onbetwist marktleider – voelt de hete adem in de nek. Probleem twee is wanneer iemand zijn Fortnite-potje dat hij is begonnen op zijn PlayStation verder wil spelen op een ander apparaat, een mobiele telefoon bijvoorbeeld. Ook dat mocht niet van Sony.

Tot nu. Tot grote verrassing heeft Sony bekend gemaakt dat het deze rigide houding laat varen. In een blogpost zegt John Kodera, de CEO van Sony Interactive Entertainment, dat Sony een pad aan het plaveien is voor deze zogenoemde cross-platform-ervaring. Het begint met een voor iedereen toegankelijke proef die het mogelijk maakt Fortnite-spelletjes te spelen op PlayStation 4, Android, iOS, Nintendo Switch, Xbox One, Windows en Mac tegelijk. De concurrentie van Sony stond dat al langer toe.

FIFA

Ook al werd de roep steeds sterker, deze volgens Kodera ‘belangrijke beleidswijziging’ komt toch uit de lucht vallen. De CEO van Sony, Kenichiro Yoshida, hield eerder deze maand op vragen van de Volkskrant nog vol dat een spelletje Fortnite niet op een Playstation en op een ander apparaat mag worden gespeeld. ‘Dat is omdat we ervan overtuigd zijn dat het spelen van Fortnite op de Playstation de beste ervaring is’, hield Yoshida voet bij stuk.

Volgens Kodera heeft de Playstation bijna 25 jaar lang de beste game-ervaring geboden, maar hebben de fanatieke communities rondom bepaalde games (lees: Fortnite) ervoor gezorgd dat de roep om spelletjes die op PlayStation gestart zijn elders kunnen worden voorgezet niet langer genegeerd kan worden. De wijziging zal vermoedelijk ook voor fans van FIFA goed nieuws betekenen. Sony zegt te bekijken wat zijn nieuwe beleid voor andere titels betekent. Fortnite heeft wereldwijd meer dan 125 miljoen spelers.

Fortnite: het waanzinnige succes van een lief oorlogsspel

De makers van Fortnite breken zo’n beetje met alle regels van de gamebranche. Wat maakt het spel dan zo’n enorme hit?

Meer over