Songfestival: van grap naar bloedserieus

Het songfestival verhuist zondagavond met een optreden van De Toppers symbolisch van Cornald Maas naar Jack van Gelder, oftewel van de NOS naar de TROS....

Peter de Waard

Simic zal samen met onder anderen Getty Kaspers (met de groep Teach-In namens Nederland de laatste winnaar van het Eurosongfestival), radio-dj Daniël Dekker, ex-dj Tony Berk en tekstschrijver Emile Hartkamp een oordeel geven over de zes liedjes die de drie Toppers (Gordon, René Froger en Jeroen van der Boom) ten gehore zullen brengen.

Samen met het kijkerspubliek zal het beste liedje moeten worden gekozen – of eigenlijk het liedje dat de hoogste ogen zal kunnen gooien tijdens het Eurovisie Songfestivaldat in mei in Moskou wordt gehouden. De liedjes moeten op straffe van uitsluiting kakelvers worden gepresenteerd. Tot nu toe zijn daarom alleen enkele fragmenten ten gehore gebracht. Het bekendste is het ‘over de top’-nummer Everybody Can Be A Star, geschreven door Ferdi Bolland op initiatief van 538-dj Ruud de Wild.

Daarnaast dingen onder meer nummers mee van twee leerlingen van de Leeuwarder Popacademie (Our Night) en van Van der Booms eigen liedjesschrijvers Edwin van Hoevelaak en Edwin de Groot (Angel of the Light). De Toppers hebben zelf de selectie van zes gemaakt uit in totaal 365 inzendingen.

Aanvankelijk was de deelname van De Toppers vooral een grap, met als doel Geer & Goor voor het oog van een camera het Rode Plein op stelten te laten zetten. Maar sinds Joling met ruzie is vertrokken en vervangen is door Van der Boom, is het ineens bloedserieus geworden.

De NOS heeft gezien alle intriges het geloof in het liedjesfestijn inmiddels verloren en gooit na ruim vijftig jaar de handdoek in de ring. NOS-directeur Gerard Dielessen mopperde al langer over het evenement. In de steeds omvangrijker liedjesbrij en de allengs carnavalesker wordende shows kon Nederland zich niet meer onderscheiden.

In 2007 uitte Dielessen in Athene ook al in harde bewoordingen zijn ongenoegen over een mogelijke Oost-Europese samenzwering na het echec van Edsilia Rombley. En hoewel de organiserende EBU zijn wensen voor een groot deel heeft ingewilligd – twee halve finales, de terugkeer van een vakjury – is besloten dat het Eurovisie Songfestivalgeen kerntaak meer is van de NOS. De TROS, die ook al in 2003, 2004 en 2005 het Nationaal Songfestival organiseerde, mag nu ook het Eurovisie Songfestival gaan doen, zij het dat de NOS dit jaar nog voor één keer als co-producer fungeert.