Album

Somewhere Different van Brandee Younger is muzikaal in tweeën gedeeld ★★★★☆

Brandee Younger Beeld
Brandee Younger

De New Yorkse harpist Brandee Younger (38) is van alle markten thuis. Ze speelde klassiek, was te horen met John Legend, Common en Beyoncé, en bracht voor kleine labels jazzalbums uit. Echt bekend werd ze toen drummer Makaya McCraven haar in 2018 een prominente plaats gaf op zijn album Universal Beings. Nu is er haar eerste album voor het vermaarde Impulse, waar ook haar grote voorbeeld Alice Coltrane onder contract stond.

Somewhere Different is muzikaal in tweeën gedeeld. Een wat uitbundige kant één waarop hiphopritmes en funklicks van saxofonist Chelsea Baratz een pittige groove vullen. Op papier al imposant, die combinatie van harp met trapbeats, maar het werkt nog ook. De harp is naar voren gemixt, zodat Youngers ferme snaaraanrakingen nooit verdwijnen achter de beats.

Hoe lekker die beats ook klinken, het mooist is de tweede kant van het album. Daarop gaat Younger in triobezetting met onder meer de legendarische Ron Carter op contrabas de diepte in. Het contemplatieve Olivia Benson is echt adembenemend mooi en de melodie van Tickled Pink krijg je niet uit het hoofd.

Brandee Younger

Somewhere Different

Jazz

★★★★☆

Impulse/Universal

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.