Album

Soepel speelt de Noorse gambist André Lislevand zijn ‘suites mosaïques’ ★★★★☆

null Beeld

Voor liefhebbers van barokmuziek is het een bekende naam. Rolf Lislevand, de luitist en gitarist uit Noorwegen, was in de voorbije decennia vaak te vinden bij coryfeeën als Ton Koopman en Jordi Savall. Nu blijkt hij ook een begaafde zoon te hebben: André Lislevand, die op zijn debuutalbum Forqueray Unchained soepel viola da gamba speelt.

Uit Frans barokrepertoire heeft André drie ‘suites mosaïques’ samengesteld. Het is de zelfverzonnen naam voor een potpourri van korte stukken in dezelfde toonsoort. Hoofdleverancier is hofcomponist Antoine Forqueray, specialist in karaktervolle miniaturen. Ook Marin Marais duikt op, die andere huisgambist van Lodewijk de Veertiende. En eerlijk is eerlijk: Marais is van de twee de grootste magiër.

Lislevands spel heeft een kwaliteit die onder gambisten niet vanzelf spreekt: een kernachtige toon die naar het ruizige kan verkleuren. In La guitare van Marais laat Lislevand senior al tokkelend en roffelend horen dat hij nog altijd meetelt.

André Lislevand

Forqueray Unchained

Klassiek

★★★★☆

Arcana

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.