Review

Smeren helpt niet, seks wel

Veel zeep, douchen, zonnen, roken, fastfood en alcohol is slecht voor onze huid. Yael Adler legt in een lofzang op ons grootste orgaan op geestige wijze uit waarom dat zo is.

null Beeld Lizette Schaap
Beeld Lizette Schaap

Dames opgepast. Als een man met zijn benen uit elkaar gaat zitten en zijn armen nonchalant achter het hoofd vouwt dan doet hij niets anders dan seksuele lokstoffen vernevelen. 'Chemische sekstalk', noemt de Duitse huidspecialist Yael Adler (1973) deze onbewuste verleiderstruc in haar boek De Huid. Het is een geestige lofzang op ons grootste orgaan - en de stoffen die het produceert. Van oorsmeer, zweet, schilfers, snot, talg en tenenkaas tot en met feromonen oftewel seksuele lokstoffen.

Een boek bovendien dat de lezer veel geld kan besparen. Want je gaat heel anders kijken naar het assortiment potjes, flesjes en tubes op je wastafel, na lezing van De Huid. In onze badkamer staan overwegend 'rampproducten' die onze zuurbeschermingsmantel en lichaamseigen bacteriën knock-out slaan. Waarna we vrolijk lotions en crèmes gaan smeren in de hoop te herstellen wat al die zeepachtige en schuimende producten kapot hebben gemaakt. Niet dus. De huid krijgt juist opnieuw een optater van smeersels met geur- en kleurstoffen, emulgatoren en conserveringsmiddelen. 'Wat wij onze huid elke dag aandoen, grenst aan het toebrengen van opzettelijk lichamelijk letsel.'

De ouderwetse man die zijn gezicht wast met water en daarna droogwrijft met een handdoek heeft een grotere kans op een huid die in balans is. 'Bij vrouwen zou dat net zo goed werken', aldus Adler.

Nu denkt u natuurlijk: ben ik even goed bezig met natuurlijke oliën als amandel- of arganolie. Lees dit boek dan misschien maar níét. Want Adler helpt ook u hardhandig uit de droom. 'Olie is een agressief reinigingsmiddel. Ze bindt aan onze waardevolle opperhuidlipiden en spoelt ze domweg uit.' Olie is prima. Om te eten. 'Verzorging van binnen uit.'

Adler ziet veel patiënten zonder kleren aan. En steeds staat ze weer verbaasd over het enorme leeftijdsverschil tussen gezicht en billen. 'Ook bij oude mensen is de huid van het achterwerk meestal erg glad, wit, smetteloos en ongerimpeld.' Bejaarde billen zien er - omdat ze meestal in het donker zitten - doorgaans beter uit dan het gezicht van de moderne dertiger. Zeker van dertigers die vaste klant zijn bij de zonnebank ('de zonnebank moet uit dermatologisch oogpunt verboden worden') of als ze zich graag lang achtereen door de zon laten roosteren. 'Gezond bruin bestaat niet', vindt Adler. 'Elke verkleuring is een wanhopige reactie van onze huid op beschadigende UV-stralen. De huid wordt grof, leerachtig, rimpelig en vlekkerig.'

De Huid is geen gids voor de aanschaf van de juiste verzorgingsproducten of doe-het-zelf-boek voor een mooiere huid. Dat te veel zeep/douchen/zonnen/roken/fastfood en alcohol slecht is voor onze huid, wisten we natuurlijk al. De kracht van Adlers boek is dat ze zo grappig en overtuigend uitlegt waarom dat zo is. Waarom je van te veel zeep extra gaat stinken. Waarom een tattoo horror is voor de huid en andere organen waar de schadelijke inktpigmenten zich ophopen.

Omslag van De Huid Gezondheid, schoonheid en verzorging. Beeld
Omslag van De Huid Gezondheid, schoonheid en verzorging.Beeld

De Huid Gezondheid, schoonheid en verzorging

Yael Adler
Non-fictie
Uit het Duits vertaald door Josee Koning.
Luitingh-Sijthoff; 318pagina's; €18,99.

Grote kans dat ze met zulke inzichten de lezer verleidt voortaan wat voorzichtiger te zijn met zijn of haar omhulsel. En tussendoor krijg je heel wat do's en dont's. Dat zalf (zonder water) veelal beter is dan crème (bevat wel water). Dat peelings alleen maar goed zijn voor de producent.

De Huid lezen zonder jeuk te krijgen, is lastig. Het gaat over aarsmaden - en aanverwante zaken in de bilnaad ('de diva onder de huidplooien'). Het legt uit waarom gezonde mensen 40 duizend huidschilfers verliezen. Per minuut. En waarom we ons eigen snot best lekker vinden, maar griezelen van dat van een ander. Kleine waarschuwing: als je sokken met schimmelresten op 40 graden wast, vormt het waswater een ideale 'kraamkamer' voor voetschimmel. De sokken komen er besmettelijker uit dan ze erin gingen.

En als je jeuk krijgt, moet je krabben - luidt het spreekwoord. Weet u waarom? Het komt voort uit de oerbehoefte om parasieten die jeuk veroorzaken met de nagels uit je huid te krabben.

Adler schrijft met opvallend veel liefde over onze huid (20 kilo inclusief het onderliggend vetweefsel). Ze noemt ons omhulsel de 'buitenpost' van de hersenen: een voertuig van emoties als schaamte (blozen), ontroering (kippevel) en nervositeit (rode vlekken) en onmisbaar voor seksueel genot en belangrijk bij onze partnerkeuze.

Over seks gesproken. Seks is goed voor de huid. Bij vrouwen neemt door seks de hoeveelheid oestrogeen toe. Maakt de huid gladder en het haar voller. En zoenen is een geweldige manier om elkaars lippen in te vetten. 'Daarbij wordt talg over de rand van de lip over het lippenrood verdeeld en de lipdoorbloeding verbeterd.'

Natuurlijk zijn het niet alleen mannen die de andere sekse met hun lokstoffen besproeien als ze de kans krijgen. Als u een vrouw haar haren quasi toevallig naar achteren ziet duwen, is dat ook maar gewoon een aanleiding om haar oksels te luchten en met de vrijkomende feromonen interessante mannen te lokken.

Yael Adler Beeld Hollandse Hoogte
Yael AdlerBeeld Hollandse Hoogte
Meer over