Sluit BBC nu het dossier-Savile definitief?

Na vier jaar onderzoek naar de wandaden van coryfee Jimmy Savile wil de BBC een grimmig hoofdstuk afsluiten. Te vroeg, zo blijkt.

Patrick van IJzendoorn
Jimmy Savile. Beeld ap
Jimmy Savile.Beeld ap

De BBC had, zoals gebruikelijk in Groot-Brittannië, een 'Dame' ingehuurd om een even vernietigend als gezaghebbend rapport te schrijven, compleet met 'lessen die moeten worden geleerd'.

Het onderzoek van de rechter Dame Janet Smith over het seksuele misbruik de omroepcoryfee Jimmy Savile, had het laatste woord moeten zijn, de afsluiting van een donkere periode bij de Britse publieke omroep. Het werkte niet. Vooral de beslissing om de bekende DJ Tony Blackburn te ontslaan is verkeerd gevallen. 'Het lijkt erop dat de BBC de aandacht hierdoor wil afleiden,' beweerde televisiepersoonlijkheid Piers Morgan.

De cijfers in het 372.400 woorden tellende rapport waren uiteraard schokkend. Savile, die in het najaar van 2011 op 84-jarige leeftijd overleed, heeft 72 jongens en vooral meisjes seksueel misbruikt op de omroepburelen, waarvan de jongste tien jaar oud was. In acht gevallen zou het zijn gegaan om verkrachting. De 75-jarige Smith heeft ook gekeken naar Stuart Hall, die 21 slachtoffers heeft gemaakt. Deze 86-jarige presentator was in 2013 veroordeeld tot vijftien maanden cel en later kwamen daar, na ingrijpen van de hoofdaanklager, nog dertig bij na publieke verontwaardiging over deze 'lage' straf. Hij is eind vorig jaar vrijgelaten.

'Too big to fail'

Centraal staat de vraag hoe dit alles heeft kunnen gebeuren. Dat de clowneske Savile, met zijn roze bril en dikke sigaar, als een oversekste jachtluipaard tekeer ging bleek een publiek geheim te zijn geweest. Reeds in 1969 was er voor het eerst over hem geklaagd. In het rapport staat dat Louis Theroux in 2001 naar een leidinggevende was gestapt nadat een vrouw hem had toevertrouwd door Savile te zijn misbruikt. Vijf jaar later zag presentator Mark Lawson dat Savile, na een opname van Top of the Pops, een meisje aanrandde. Met hun klachten werd niets gedaan. Savile was te belangrijk als kijkcijferkanon en liefdadigheidswerker. Hij was simpelweg 'too big to fail'.

Volgens Dame Janet Smith heerst er, nog steeds, een 'seksistische machocultuur'. Beeld ap
Volgens Dame Janet Smith heerst er, nog steeds, een 'seksistische machocultuur'.Beeld ap

'Seksistische machocultuur'

Volgens de Dame heerst er, nog steeds, een 'seksistische machocultuur', waarbij bekendheden vrij spel hebben. Ze richtte haar pijlen vooral op het middenmanagement, terwijl ze de omroepleiding buiten schot hield. Zelf beweerde ze nadrukkelijk dat dit geen nieuwe doofpot is. De in april 2013 aangetreden BBC-topman Tony Hall bood zijn excuses aan namens de omroep. Zijn hoop dat dit het laatste woord zou zijn bleek tevergeefs. Dat heeft met name te maken met de behandeling van DJ Tony Blackburn die voor de publicatie van het rapport op staande voet is ontslagen omdat hij niet 'goed genoeg' had meegewerkt.

45 jaar geleden zou hij de 15 jaar oude Claire McAlpine na het opnemen van Top of the Pops hebben meegenomen naar zijn appartement, iets dat hij ontkent. Een jaar later was hij volgens Smith op het matje geroepen bij een BBC-manager over het voorval, maar Blackburn hield vol dat dit gesprek nooit heeft plaatsgevonden. Dat was reden de 73-jarige te ontslaan. Hij gaat de omroep nu aanklagen wegens onterecht ontslag. De BBC zou met twee maten meten. Zo bekleedt de manager die een onthullende Newsnight-reportage over Savile's wanpraktijken had tegengehouden, Helen Boaden, nog gewoon als hoofd radio bij de omroep.

Meer over