Slechts één dichtbundel in de Bestseller 60, die van Remco Campert

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van.

Jet Steinz
Remco Campert. Beeld anp
Remco Campert.Beeld anp

De VSB-poëzieprijs is dood, leve de prijs formerly known as VSB-poëzieprijs! Naar een nieuwe naam wordt nog gezocht, maar sponsors zijn al gevonden. En om dat te vieren staat er maar liefst één dichtbundel in de CPNB Bestseller 60: Open ogen van Remco Campert, die zich op zijn oude dag waagt aan geëngageerde poëzie (de in Lange armen verzamelde politiegedichten van Dichteres des Vaderlands Ester Naomi Perquin zijn na een week alweer verdwenen uit de lijst).

Want van de jongere generatie dichters valt niet veel te verwachten, als we mopperende mannen van middelbare tot bejaarde leeftijd moeten geloven: Kees 't Hart sprak in deze krant van 'een ernstige crisis' in de Nederlandstalige poëzie, Arjen Duinker wenste dat 'al dat zwakke spul de prullenmand in gaat' en Huub Beurskens uitte bedenkingen bij het nomineren van jonge debutanten. Obe Alkema liet in NRC weinig heel van de VSB-genomineerden, maar dat is zelf een jonge dichter.

Dus moeten we het in deze Poëzieweek doen met Campert, op 13, en Marita Mathijsens biografie Jacob van Lennep - Een bezielde schavuit (38). Want Van Lennep schreef ook wel eens een gedichtje - naast al zijn andere werkzaamheden als onder meer uitgever van Multatuli en de Schoolmeester, advocaat van het rijk, auteur van historische romans, initiator van de duinwaterleiding tussen Heemstede en Amsterdam en verwekker van vele kinderen bij vele vrouwen. Hij had nu eenmaal 'opspelend bloed'. Net als die andere schavuit, be- danwel ontzield, maar in ieder geval opvliegend en onvoorspelbaar: Donald Trump, wiens krankzinnige handel en wandel nog eens uitgebreid uit de doeken wordt gedaan in Vuur en woede van Michael Wolff, dat binnen tien dagen vertaald werd en nu met stip op 1 in de Top 60 staat. En als een even bezielde schavuit mocht uitgever Mai Spijkers overal vertellen hoe hij, vanuit zijn pas aangekochte stierenboerderij in Colombia, dat voor elkaar kreeg.

CPNB Bestseller 60

1. Michael Wolff

Vuur en woede; Prometheus (1)

Een jaar Trump in het Witte Huis.

2. Han van Bree

Het aanzien van 2017; Spectrum (2)

Het jaar in beeld, ijzeren formule.

3. Paolo Cognetti

De acht bergen; De Bezige Bij (20)

Roman over bergpassie in Noord-Italië.

4. Daphne Deckers

Sterrenstof; CPNB (2)

5. Dan Brown

Oorsprong; Luiting-Sijthoff (16)

6. Britta Teckentrup

Ssst! De tijger slaapt; Gottmer (3)

7. Haruki Murakami

De moord op Commendatore 2 AtlasContact (2)

8. Tommy Wieringa

De heilige Rita; De Bezige Bij (13)

9. Wouter de Jong

Mindgym; Maven (1)

10. Haemin Sunim

Dingen die je alleen ziet; Boekerij (31)

Tussen ( ) het aantal weken in de top-60

undefined

Meer over