Review

Slapstick heeft ongekend hoog amusementsniveau

Bij de Wëreldbänd weet je niet wat je meemaakt: hun nieuwste programma heeft een ongekend hoog amusementsniveau.

null Beeld Patrick Van Den Hanenberg
Beeld Patrick Van Den Hanenberg

De vijf mannen verwijzen naar een rijke traditie maar zijn ook ongelooflijk vernieuwend.

Een bibberig oud mannetje blokkeert treiterig de parterre-ingang met zijn looprek. We zien hem later terug in een meesterlijke Buster Keaton-achtige act als demente zanger. Ondertussen schiet op het podium een muzikant een zwaan uit de lucht, die weer een rol zal spelen in een bijzondere variatie op het Zwanenmeer-ballet. En dan zijn we nog niet eens echt begonnen. De vijf muzikale clowns stoppen genoeg materiaal voor twee puike shows in één voorstelling.

De Wëreldbänd

Slapstick.
de Wëreldbänd.
regie: Stanley Burleson.
15/1, Leidse Schouwburg. Tournee t/m eind april.

Slapstick, variété en stomme film zijn begrippen die niet bij iedereen goed vallen. Er is geen andere verklaring te bedenken waarom de Wëreldbänd consequent genegeerd wordt op televisie. De liefde van de Wëreldbänd voor de variététraditie druipt ervanaf, met verwijzingen naar Chaplin, kermisromantiek en de Duitse interbellumzanggroep Comedian Harmonists. Maar hun shows zijn tegelijkertijd ongelooflijk modern, vernieuwend en humoristisch.

Samen met Percossa en Ashton Brothers vormt de Wëreldbänd, opgestuwd door Karel de Rooij (de kleine van Mini & Maxi), het beste bewijs voor de stelling dat het verdwijnen van dat genre een enorme theaterverarming zou betekenen. Het nieuwste programma van de Wëreldbänd heeft een ongekend hoog amusementsniveau.

Je weet werkelijk niet wat je meemaakt: de drummer wordt met zijn instrument over het podium geslingerd, vijf muzikanten bespelen één contrabas, het schuifelement van de trombone blijkt een dwarsfluit én de strijkstok te zijn, en zelfs alleen het mondstuk van de klarinet is in handen van de Wëreldbänd een volwaardig instrument. Een fenomenale voorstelling.

Meer over