Sitcom over helemaal niets

Op 14 mei 1998 kwam na negen seizoenen een einde aan Seinfeld, de geniale 'sitcom about nothing'. In de finale zijn de hoofdpersonen Jerry, George, Kramer en Elaine getuige van een autodiefstal....

Alle slachtoffers van de vier, van de 'soup nazi' tot de 'bubbleboy', draven op om van hun verderfelijkheid te getuigen.

De vier hoofdrolspelers eindigen in de cel. Daar hebben ze een gesprek op niets af over de beste plaats voor het tweede knoopje van een overhemd.

'Hebben we deze conversatie niet al eens eerder gevoerd?', vraagt Jerry tot slot.

Wie die aflevering nog eens wil terugzien, kan terecht op de dvdbox van de eerste drie seizoenen: acht dvd's boordevol extra's, zoals interviews met en audiocommentaar van casten crewleden, bloopers en beelden van een standuppende Jerry.

Jerry Seinfeld en Larry David leggen nog eens uit hoe ze de serie bedachten. Samen stapten ze Mr. Lee's Market binnen om iets te eten te halen, en staken de draak met alle verschillende dingen die er te koop waren. Larry zei:

'Daar moet de show over gaan.' 'Waarover?', antwoordde Jerry. 'Gewoon de draak steken met dingen', zei Larry. 'Okay, dat is een show', wist Jerry.

Curb Your Enthusiasm, Larry Davids creatie na Seinfeld, is van hetzelfde laken en pak. Opnieuw zijn onzinnige details aanleiding voor bizarre verwikkelingen. David speelt zichzelf: de bedenker van Seinfeld.

Als hij iets gedaan moet krijgen bij zijn overbuurman, die een enorme fan blijkt te zijn van Elaine, trommelt Larry, die zelf de hoofdrol speelt, actrice Julia Louis-Dreyfus op om hem te paaien. Zelden zijn werkelijkheid en fictie zo ingenieus vermengd.

Meer over