nieuwssongfestival

Singer-songwriter Jeangu Macrooy voor Nederland naar het Songfestival

De 26-jarige singer-songwriter Jeangu Macrooy vertegenwoordigt Nederland dit jaar bij het Eurovisie Songfestival. Dat heeft de selectiecommissie van Avrotros, de omroep die het evenement uitzendt, bekendgemaakt in het radioprogramma Humberto.

Jeangu Macrooy. Beeld Valentina Vos
Jeangu Macrooy.Beeld Valentina Vos

Het Songfestival wordt in mei gehouden in het Rotterdamse Ahoy. Macrooy is de vijfde artiest die Nederland in eigen land vertegenwoordigt. Corry Brokken (in 1958), Hearts of Soul (1970), Sandra Reemer (1976) en Maggie MacNeal (1980) deden dat eerder.

‘De song die hij instuurde was een schot in de roos’, zegt Avrotros-directeur Eric van Stade in een persbericht. ‘Het pakt je, intrigeert en gaat onder je huid zitten.’ Welk nummer het is, wordt later bekendgemaakt.

Net als vorig jaar, toen Duncan Laurence (25) won in Tel Aviv, kiest Avrotros voor een jonge, relatief onbekende zanger. Soulartiest Macrooy is vooral bekend van zijn optredens in De wereld draait door. In 2018 speelde hij Judas in The Passion. Hij trad op op festivals als Lowlands en North Sea Jazz en werd twee keer genomineerd voor een Edison.

Tot dusver bracht Macrooy twee albums uit. High on you, uit 2017, bevat ‘met zorg gecomponeerde, intieme vol subtiele arrangementen voor blazers en strijkers’, schreef de Volkskrant destijds. Het vorig jaar uitgebrachte Horizon is nog beter, oordeelde de krant. ‘Het nieuwe songmateriaal heeft meer schwung.’

Macrooy werd geboren in 1993, in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Als tiener trad hij daar op met een gevoelig repertoire, maar dat werd niet gewaardeerd. ‘Ze vinden het best leuk om er even naar te luisteren, maar op een gegeven moment moet er wel iets komen waarop je kunt dansen ofzo’, zei hij in 2017 tegen de Volkskrant. De mogelijkheden aan het conservatorium van Paramaribo vond hij beperkt.

Daarom vertrok hij in 2014 naar Nederland, waar hij de opleiding ‘songwriter’ ging volgen aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede. Twee jaar later verhuisde hij, zonder diploma, naar Amsterdam.

Daar bracht hij in 2016 zijn eerste ep uit, Brave Enough. Het werd een succes. Radiozender 3FM riep hem in april van dat jaar uit tot Serious Talent. Gold, zijn eerste single, werd de soundtrack van een reclame van Game of Thrones, de hitserie van HBO.

En nu gaat hij naar het Songfestival. ‘Het is een hele grote droom die uitkomt en het allermooiste wat tot nu toe op mijn pad is gekomen’, zegt hij in het persbericht. ‘Mijn team en ik staan te springen om iets neer te zetten waar Nederland trots op kan zijn. Let’s go!”

Interview met Jeangu Macrooy

Hoe Jeangu Macrooy volwassen werd, in muziek, in de liefde, in strijdbaarheid - in zijn eigen woorden. Lees dit interview met Macrooy uit 2017 van muziekverslaggever Pablo Cabenda.

Meer over