Singer/songwriter Chesnutt (45) overleden

Via Twitter-berichten van de bevriende zangeres Kristin Hersh verspreidde het dramatische nieuws over Vic Chesnutt zich op kerstavond over het internet: 'Opnieuw een zelfmoordpoging, ziet er slecht uit, coma - als hij het overleeft, misschien met hersenschade.'

Van onze medewerker Menno Pot

Het overlijden van de singer/songwriter uit Athens, Georgia, werd ruim een etmaal later bevestigd, door zijn platenlabel Constellation Records. Een woordvoerder bevestigde dat de 45-jarige Chesnutt in een coma was geraakt na een overdosis spierverslappers.

Zelfmoord. Als een totale verrassing komt het niet. Vic Chesnutt (1964) deed al eerder pogingen, vertelde daar soms openhartig over en schreef talloze, met zwarte humor doorspekte liedjes over dood, pijn en verdriet.

Rolstoel

Hij was achttien jaar toen hij met drank op achter het stuur kroop, een ongeluk kreeg, zijn nek brak en halfverlamd raakte. Veel dingen kon hij de rest van zijn leven niet meer, maar gitaarspelen en zingen nog wel. Naar eigen zeggen 'ontwaakte' hij als songschrijver pas nadat hij in een rolstoel was beland.

Zijn gitaarspel was door zijn handicap wat houterig en eenvoudig, maar dat versterkte juist de emotionele lading van zijn hartverscheurend persoonlijke liedjes, met die verkreukelde, fragiele zang.

R.E.M.

Chesnutts regelmatige optredens in de 40 Watt Club in Athens, in de late jaren tachtig, trokken de aandacht van R.E.M.-zanger Michael Stipe, die geldt als Chesnutts ontdekker en in 1990 debuutalbum Little produceerde.

Chesnutt ontwikkelde zich tot een typische musician's musician: collegamuzikanten bewonderden hem, maar bij het grote publiek bleef hij onbekend. Dat veranderde toen in 1996 Sweet Relief II: The Gravity of the Situation verscheen, een album met Chesnutt-covers door artiesten als R.E.M., Smashing Pumpkins, Garbage en zelfs Madonna.

Andere bands

In totaal bracht Chesnutt veertien albums onder zijn eigen naam uit, en twee als lid van de band Brute, een samenwerking met de band Widespread Panic. Chesnutt werkte graag met andere bands. Groepen als Lambchop en A Silver Mt. Zion begeleidden hem in de studio, zodat zijn platen onderling sterk verschillen qua geluid en sfeer: van basaal solo tot krachtig rockend.

Hoe de plaat ook klonk, de dood leek altijd mee te kijken over Chesnutts schouder. Op één van de twee albums die hij dit jaar uitbracht, At The Cut, zong hij nog een zelfmoordlied met de titel Flirted With You All My Life. 'Oh death, I'm really not ready,' luidde toen nog zijn conclusie. Daarover is Vic Chesnutt in de loop van het jaar anders gaan denken.

Vic Chesnutt op de cover van zijn laatst verschenen album Beeld
Vic Chesnutt op de cover van zijn laatst verschenen album
Meer over