nieuwsAan de ploeg

Singer Laren ontvangt aquarel van impressionist Anton Mauve

Museum Singer Laren heeft een aquarel van de Nederlandse impressionist Anton Mauve (1838-1888) geschonken gekregen. Het werk, Aan de ploeg, komt uit de nalatenschap van de onlangs overleden Ralph de Jong-Mellon, die werd geboren in Laren en op jonge leeftijd naar Engeland was verhuisd.

Anton Mauve, Aan de ploeg, circa 1880, waterverf op papier, Singer Laren, legaat Ralph J.A. de Jong-Mellon. Beeld Singer Laren
Anton Mauve, Aan de ploeg, circa 1880, waterverf op papier, Singer Laren, legaat Ralph J.A. de Jong-Mellon.Beeld Singer Laren

Het was de wens van De Jong-Mellon dat het werk na zijn dood zou terugkeren naar zijn geboorteplaats. Hij had de aquarel verkregen via zijn vader en grootvader, die compagnon waren bij de in 1888 opgerichte kunsthandel Firma J. A. Van Wisselingh & Co.

Aan de ploeg was in 1907 opgenomen in een overzicht van de meesterwerken van Mauve, maar was daarna niet meer in de openbaarheid gesignaleerd. Het is gemaakt rond 1880, in de tijd dat Anton Mauve in Den Haag schilderles gaf aan zijn aangetrouwde neef, Vincent van Gogh. Mauve had zich tot landschapsschilder ontwikkeld en legde vaak het leven van de plattelandsbevolking vast.

De kunstenaar, die tot de Haagse School wordt gerekend, werkte en woonde de laatste jaren van zijn leven in Laren. De aquarel is vanaf dinsdag 3 september in Museum Singer Laren te zien in de tentoonstelling Weer en wind. Avercamp tot Willink.

Meer over