Sinfonietta en Snijders zijn liefdespartners

Na een woeste vrijpartij volgt de tedere berusting en zijn Wende Snijders en Sinfonietta definitief liefdespartners. Veel van de liedarrangementen zijn zo krachtig dat ze het origineel haast doen vergeten.

Wende Snijders. Beeld Eric van Nieuwland.
Wende Snijders.Beeld Eric van Nieuwland.

Vanachter de vleugel zegt ze: 'Het is weer gebeurd. Ik ben verliefd.' En prompt floept een neonverlicht hart aan boven het podium. Jaah! Vanavond hebben we het over De Liefde. Over toenaderingspogingen, euforie, twijfel, hartzeer en al die mysterieuze zaken waartoe we ons moeten verhouden, of we willen of niet. Snijders vergaarde songs - covers en eigen liedjes - en klassiek werk voor het nieuwjaarsprogramma van Amsterdam Sinfonietta, Breder dan klassiek, waarmee het strijkorkest met een artiest uit pop-, jazz- of wereldmuziek optrekt.

We beginnen goed: het thema uit de film Love Story, Where Do I Begin. Terwijl een tuin strijkers rondom de zangeres bloeit, zingt Snijders over 'how great a love can be' en verhaalt tussen de coupletten over haar persoonlijke reis over het kronkelige liefdespad.

De arrangementen zijn zo krachtig dat ze het origineel haast doen vergeten. Alleen Formidable krijgt iets kleinkunsterigs en verliest de subtiele onzekerheid van Stromae's origineel.

Intiem

Maar Nina Simone's tedere Wild is the Wind wordt een heerlijk woeste vrijpartij, waarin strijkorkest en zangeres elkaar opzwepen en een headbangende bassectie uiteindelijk hijgend boven de snaren hangt. In Piafs Padam Padam spuugt Snijders haar lettergrepen uit en illustreert dat verdomde gebonkebonk met slagen op haar borst. Aznavours Tu te laisse aller - Je laat je gaan - wordt een prachtig duet voor violist en zangeres die haar geliefde even zegt wat ze écht van hem vindt.

Het bloedrode hart wordt ijzig blauw als Guillaume Lekeus' Adagio klinkt. Je kunt het pianissimo haast breken met je pink. Er volgt berusting in haar eigen goedmaakliedje Hey. Eerst onstuimig, dan intiem. Sinfonietta en Snijders zijn liefdespartners.

Wende Snijders
Muziek
Breder dan klassiek, door Wende en Amsterdam Sinfonietta.
13/1, Concertgebouw Amsterdam. Tournee t/m 19/1.

Meer over