Simons en Koek regisseren opera in Brussel

Op 10 maart 2000 gaat in het Brusselse Lunatheater de opera Triumph of spirit over matter in première, geregisseerd door Johan Simons en Paul Koek van Theatergroep Hollandia....

Van onze kunstredactie

De componist van deze productie is Wim Hendrickx (1962) en het libretto is geschreven door Johan Thielemans. De voorstelling maakt deel uit van het Festival Ars Musica.

Simons en Koek vormen als regisseursduo al jaren de spil in de muziekproducties van Muziektheater Hollandia. Vorig seizoen waren ze onder meer verantwoordelijk voor de producties Van Oldenbarneveldt en Mijlpijl er trilt iets (met het Maarten Altena Ensemble).

Hoewel Simons en Koek zich meestal bewegen op het terrein van het alternatieve muziektheater, is voor Triumph of spirit over matter een klassieke geschoolde bezetting gearrangeerd met onder anderen Gabriel Suovanen, Elena Ferrari, Werner van Mechelen en ensemble Prometheus onder leiding van Etienne Siebens.

Triumph of spirit over matter is een allegorie over de kunst zelf, waarin een kunstenaar, zijn vriendin, een galeriehouder, een journalist en een secretaris op zoek zijn naar authenticiteit en schoonheid.

Maar ieder stranden ze op hun eigen manier op vervalsing van hun ideaal.

Elk personage heeft een eigen muzikale identiteit. De partituur weerspiegelt de verschillende opvattingen door een conflict tussen muzikale talen.

Meer over