Simone! is smaakvol, veelzijdig en een doorleefde performance

Simone Kleinsma laat in haar nieuwe theaterconcert alle toeters en bellen achterwege. Dat blijkt uitstekend uit te pakken. Zowel pianist Bernd van den Bos als zangeres Kleinsma verkeren in goede vorm.

Joris Henquet
null Beeld Roy Beusker
Beeld Roy Beusker

Een vleugel en een stem, meer is het niet. Doorgaans kan Simone Kleinsma in uitbundige musicals als Moeder, ik wil bij de revue leunen op haar tegenspelers, de dansers en het orkest, maar in haar nieuwe theaterconcert laat zij alle toeters en bellen achterwege. Die keuze blijkt uitstekend uit te pakken: in deze intieme, stijlvol vormgegeven show verkeren zowel pianist Bernd van den Bos als zangeres Kleinsma in goede vorm, en komt de liefhebber van het betere Nederlandstalige lied volledig aan zijn trekken.

Vasthouden en loslaten, dat is de thematiek waarmee Kleinsma en tekstschrijver Frank Houtappels hun gevarieerde liedkeuze aan elkaar hebben gelast. De 57-jarige Kleinsma stelt zich kwetsbaar op en vertelt over de dood van haar moeder en het gemis van haar doodgeboren dochtertje. De verhalen gaan vloeiend over in de liedjes, waaronder een reeks Aznavour-vertalingen, waarin Kleinsma zich een overtuigend chansonnière toont. Maar ook Ivo de Wijs, Marco Borsato en de Israëlische zangeres Noa komen voorbij. Verloren, een nieuwe vertaling van Serge Lama's Je suis malade, wordt gezongen metglasheldere uithalen en komt hard binnen.

Simone! door Simone Kleinsma. Regie: Martin Michel. 3/2, DeLaMar Amsterdam. Tournee t/m 11/6.

En ja, er valt nog voldoende te lachen. Kleinsma schiet in een bejaarde Amsterdamse en een dronken cafébezoekster ('Ik wou dat ik naar huis wou'). Op deze sketch volgt een geweldige uitvoering van Sneker Café van Drs. P, waarin de verteller ieder couplet weer via ellenlange omwegen moet uitkomen bij de frase 'in een cafeetje in Sneek'.

Koketterie of showbizzclichés zijn in deze voorstelling afwezig. Simone! is een zeer geslaagd voorbeeld van wat een theaterconcert kan zijn: smaakvol, veelzijdig en een doorleefde performance.

Meer over