Simon van der Geest wint Gouden Griffel voor Spinder

Schrijver en theaterdocent Simon van der Geest (1978) heeft vanavond zijn tweede Gouden Griffel gewonnen voor Spinder. De jury noemt zijn derde jeugdroman 'een virtuoos, spannend, beklemmend, psychologisch overtuigend meesterwerk'.

Pjotr van Lenteren
Simon van der Geest krijgt op het Kinderboekenbal de Gouden Griffel, de prijs voor het mooiste Nederlandstalige kinderboek Beeld anp
Simon van der Geest krijgt op het Kinderboekenbal de Gouden Griffel, de prijs voor het mooiste Nederlandstalige kinderboekBeeld anp

De hoofdpersoon van het verhaal heet eigenlijk Hidde, maar wordt Spinder genoemd. Die bijnaam dankt hij aan zijn hobby: slakken en insecten. Hij is in stilte verliefd op Lieke. Voor haar maakt hij een spin met vlindervleugels. Dat vinden zijn klasgenoten maar raar. Spannend wordt het als zijn grote broer de insectenkelder wil inpikken als repetitiehok voor zijn band.

De uitslag werd in kinderboekenkringen met enige spanning afgewacht, vanwege de nominatie van het omstreden Zwarte Zwaan van Gideon Samson. In dat boek wordt een meisje vermoord door haar klasgenote.

Opbrengst 'niet overweldigend'
De jury noemt de opbrengst van 2012 'niet overweldigend'. Van der Geest wint desondanks niet van de minsten. Eerder bekroonde Vlamingen Bart Moeyaert en Anne Provoost grepen naast de hoofdprijs. Net als Imme Dros, die voor Zoveel als de wereld hou ik van jou haar veertiende Zilveren Griffel krijgt.

Twee jaar geleden kreeg Van der Geest al Goud voor zijn epische gedicht Dissus. Spinder is geïllustreerd door Karst-Janneke Rogaar en uitgegeven door Querido. De Gouden Griffel wordt traditiegetrouw uitgereikt aan het begin van de Kinderboekenweek.

null Beeld anp
Beeld anp

Yrsa Smits (11) leest graag over vroeger. Van de Griffelboeken is Spinder haar lievelingsboek.

'De ouders van Jan zijn op een dag verdwenen en Jan moet naar een kostschool. Op die kostschool zijn natuurlijk jongens die pesten en er is ook een spook. Het is een raar verhaal. Er gebeurt uiteindelijk iets heel anders dan je zou verwachten. Ik kan natuurlijk niets verklappen, maar het is in elk geval erg spannend en grappig.'

Snel lezen
Sybren Sybesma (12) is fan van De Grijze Jager en vond van de Griffelboeken Ridder zonder hart van Cornelia Funke erg mooi.
'Ik had het boek in een kwartier uit, want ik kan heel snel lezen. Wat ik bijzonder vind aan het verhaal is dat je tussendoor stukje bij beetje hoort hoe het met zijn verdwenen ouders is. Ze zijn op reis met een goochelaar, meneer Stromboli. Een walvis sleept ze de oceaan op en ze kunnen niet meer terug. Steeds als hij iets probeert te goochelen, gaat het mis. Aan het einde zegt meneer Stromboli: 'Je hebt het in je vingers of niet.' Dan slaat mevrouw Stromboli hem een blauw oog."

Irene Jardine (11) houdt erg van Harry Potter. Ze had liever gezien dat Dat zou ik nooit doen van Bette Westera en Naomi Tieman de Gouden Griffel had gewonnen.

'Zonder je ouders naar zo'n kostschool, daar heb ik dankzij Harry Potter natuurlijk vaker over gelezen. Maar dat vind ik juist leuk. Ik zou mijn ouders niet zo missen als Jan doet, daarom denk ik ook dat het voor iets jongere kinderen is. Maar het is zeker niet kinderachtig. De ouders komen op een droomeiland op de oceaan, een soort paradijs. Daar wil ik ook naartoe. Die vleesetende krabben vond ik ook heel geinig. Van de Griffelboeken was Dat zou ik nooit doen mijn favoriet; een informatief boek over psychologie. Daar staan dingen in die ik echt niet wist over hoe je mensen kunt beïnvloeden.'

undefined

Simon van der Geest Beeld anp
Simon van der GeestBeeld anp
Meer over