SignalementenBoeken

Signalementen: Nicolien Mizee, Spinoza en Simon Winder

Historisch smullen met Simon Winder, Spinoza voor beginners, een liefdes­geschiedenis uit de oorlog en andere net verschenen titels.

Nicolien Mizee, Nijgh & Van Ditmar, €20,99. Beeld
Nicolien Mizee, Nijgh & Van Ditmar, €20,99.Beeld

Het lijkt een hoop te schelen, dat verteller Judith (45) en haar kersverse, maar aan een hartaanval bijna bezweken echtgenoot Thijs (59) even kunnen bijkomen in een zomerhuisje op een landgoed. Daar gaan ze: ‘Het handige schuifdoosje met pillen dat ik van de apotheek gekregen had als dank voor de tassen medicijnen die ik er had gekocht, zette ik op de hoedenplank. Dat was ­eigenlijk het enige belangrijke.’ Maar of er alsnog een idylle aanbreekt, zal de lezer van eerder werk van Nicolien Mizee betwijfelen. Zeker als we naar de nieuwe titel kijken: Moord op de moestuin.

Pauline Slot, De Arbeiderspers, €19,99. Beeld
Pauline Slot, De Arbeiderspers, €19,99.Beeld

In de roes van een eerste liefde is het niet eenvoudig je af te vragen wie je eigenlijk bent. Pauline Slot doet het decennia later alsnog. ‘Erik was mijn eerste liefde en mijn eerste dode’, luidt de beginzin van Eerste liefde, laatste hart, haar ‘memoires’ over deze jeugdliefde. Na die aftrap volgt een zorgvuldige, ontroerende reconstructie van de tijd ‘waarin alles nog moest beginnen’. Met hulp van Eriks broer Frank, die onder meer het dagboek uit de maanden voor Eriks dood aan de auteur gaf. In dat dagboek speelt zijn nieuwe vriendin een rol, maar vooral ook Eriks geknakte vertrouwen in de liefde.

Michel Veering, Balans, €21,99. Beeld
Michel Veering, Balans, €21,99.Beeld

Neuroloog Michel Veering, geboren in 1950, wist lang vrijwel niets van het oorlogsverleden van zijn ouders. Zijn vader zweeg, op een enkele keer na. Zijn moeder volgde het voorbeeld van haar man. Tot zijn dood, daarna kon ze vaak niet meer stoppen met praten. Op haar sterfbed vroeg ze haar zoon het verhaal op te schrijven. Een liefde in Dresden is het gevolg. Beginnend bij de vuurzee van het bombardement dat de half-joodse Therese maar net overleefde.

Chris Power, Signatuur, €19,99. Beeld
Chris Power, Signatuur, €19,99.Beeld

Zoeken naar betekenis, vervreemding en het absurde van het bestaan vormen voorname bouwstenen in de verhalenbundel Moeders. Of het nu in Zweden, Mexico, Frankrijk, Spanje of de VS is, de personages van Guardian-columnist Chris Power lijden allemaal onder de ontoereikende communicatie waartoe de mens zo vaak alleen maar in staat lijkt.

Maarten van Buuren, Ambo | Anthos, €23,99. Beeld
Maarten van Buuren, Ambo | Anthos, €23,99.Beeld

De lectuur van Spinoza zou aanzienlijk worden vergemakkelijkt ‘als de lezer ‘God’ zou vervangen door ‘substantie’ of ‘Natuur’ op alle plaatsen waar Spinoza spreekt over ‘God’.’ De leestip is afkomstig van Maarten van Buuren, emeritus hoogleraar Franse literatuur, die zich al eerder over Spinoza had ontfermd. Nu komt hij met Spinoza, zijn filosofie in vijftig sleutelwoorden, waardoor ook beginners het werk van deze grote ­filosoof op een handzame manier tot zich kunnen nemen. Zijn filosofie heeft nog niets aan actualiteit ingeboet, heet het op de achterflap. Uitgezonderd dan toch Spinoza’s opvatting over vrouwen (‘Ze vallen onder het gezag van de man’).

Marlies Slegers, Brandt, €20. Beeld
Marlies Slegers, Brandt, €20.Beeld

Ooit was hij de leukste man van de wereld met wie ze kinderen wilde. Toen de midlifecrisis bij hem toesloeg, bleek het gedroomd samen oud worden voor Marlies ­Slegers dat te zijn, een droom. Haar man verliet hun gezin. Is een scheiding het ergste dat je kan overkomen? Daar lijkt het op, wanneer Slegers wanhopig vat op haar leven probeert te krijgen. Uiteindelijk leert de auteur van 35 jeugdboeken te relativeren. Voor wie het ­leven een vergelijkbaar lot in petto heeft, is Het is maar een scheiding een boek dat ­herkenning en wellicht troost biedt.

Simon Winder, Spectrum, €34,99. Beeld
Simon Winder, Spectrum, €34,99.Beeld

Eerder waren er Danubia en Germania, nu vertelt de Britse historicus Simon Winder het verhaal van een ander rijk uit de Middeleeuwen, dat zich uitstrekte van de Lage Landen tot aan de Franse Jura: Lotharingia. Op pad voor zijn boek kwam Winder onder meer in het Zeeuwse plaatsje Sluis: ‘Het is raar om in een stad te zijn die tegenwoordig Nederlands is, maar zo Engels aandoet.’ Staand in het akkerland stelt hij zich voor hoe daar in 1340 een zeeslag tussen Fransen en Britten plaatsvond. ­Opnieuw historisch smullen met Winder.

Helen Thomson, Nieuwezijds, €22,95. Beeld
Helen Thomson, Nieuwezijds, €22,95.Beeld

Zou het leuk zijn alles te kunnen onthouden? Schoolhoofd Jill Price had die aandoening: van elke willekeurige dag kon ze vertellen welke belangrijke dingen er gebeurden, en ook wat ze zelf deed. Leuk? ‘Het houdt maar niet op, ik kan het niet beheersen en ik word er doodmoe van’, schreef ze, op zoek naar hulp. Price is een van de buitengewone mensen die door schrijver Helen Thomson worden opgevoerd in haar boek over zeldzame hersenaandoeningen. Onder meer een man die meent een tijger te zijn. Het ondenkbare denken bewijst weer eens dat de werkelijkheid soms vreemder is dan fictie.

Meer over