BoekenSignalementen

Signalementen: Hans Dorrestijn, Jacob van Lennep en Homeros

De leukste teksten van Hans Dorrestijn, de laatste roman van Jacob van Lennep, reisschrijver Sylvain Tesson over Homeros en Fred Feddes over de Dam.

null Beeld

Koppernik, € 34,90

Op 8 april 1919 zat Vladimir Nabokov in kamer 7 van hotel Metropole te Sebas-topol, enkele dagen voor zijn vertrek uit Rusland. Daar schreef hij het gedicht ‘Hotelkamer’, waaruit meteen blijkt dat het om een ander etablissement gaat dan het Montreux ­Palace Hotel waar hij in zijn laatste jaren zou wonen: ‘Noch een echt bed, noch een echte bank./ Behang: een naargeestig geel./ Twee stoelen. Een spiegel die loenst./ We treden binnen – mijn schaduw en ik.’ Maar de ademloze nacht en de volzoete maan buiten maken veel goed. Huub Beurskens tekent voor de vertaling van de Verzamelde gedichten van de vlinderkenner en Lolita-auteur, vanuit het Engels.

null Beeld

De Arbeiderspers, € 19,99

Een hypnotiserende tekst op de grens van waken en slapen, dat zijn de 100 pagina’s van Een man die slaapt, de tweede roman van Georges Perec uit 1967, die nu wordt herdrukt in de vertaling van Rokus Hofstede uit 1996. ‘Je hebt alleen weet van je ­eigen vanzelfsprekendheid: je leven dat doorgaat, je ademhaling, je stappen, je ouder worden. Je ziet de mensen komen en gaan, de menigten en de dingen ontstaan en verdwijnen. In de piepkleine vitrine van een garen- en bandwinkeltje zie je een gordijnroede waarop je ogen zich plotseling vestigen: je loopt verder: je bent ongenaakbaar.’

null Beeld

Nijgh & Van Ditmar, € 16,-

Voordat hij een vrolijke vogelliefhebber werd, was Hans Dorrestijn (1940) vooral bekend als tekstschrijver, cabaretier met tragikomische liedjes en light verse. De leukste proeven zijn gebundeld in Goeienavond Toos, met ‘Het anti-ponylied’, ‘De diarree’, ‘De kerkhofganger’ en het distichon ‘Liever dan een trut of slet/ Neem ik een krachtig slaaptablet.’

null Beeld

Lalito Klassiek, € 24,95

De laatste roman die Jacob van Lennep schreef, was zijn eerste niet-historische. Dankzij de recente biografie Een bezielde schavuit van Marita Mathijsen is er weer belangstelling het voor deze opzien­barende 19de-eeuwer. De lotgevallen van Klaasje Zevenster (1866), waarin de hoofdpersoon een Haags bordeel wordt binnengelokt, verschijnt nu in een door Gera de Bruijn met respect bewerkte editie.

null Beeld

Athenaeum-Polak & Van Gennep, € 17,50

In 2015 verscheen Een zomer met Montaigne van de Franse literatuurwetenschapper Antoine Compagnon. Een klein en bijzonder toegankelijk boekje waarin Compagnon kort en puntig uitlegde wat de Franse denker Montaigne (beroemd van zijn Essays) in de zestiende eeuw zoal bij elkaar had bedacht. Het boekje werd een bestseller en een nieuwe serie was geboren. Deze week verscheen de nieuwste in de reeks in Nederlandse vertaling: Een zomer met Homeros van de Franse reisschrijver Sylvain Tesson. Het boekje begon als radioserie. Homeros, schepper van de Ilias en de Odyssee, heeft niets aan actualiteit ingeboet, schrijft Tesson in zijn voorwoord: ‘Dat is het antieke wonder. Tweeënhalfduizend jaar geleden hebben een dichter, een paar denkers, een aantal op de keienstranden van de Egeïsche zee aangespoelde filosofen de wereld lessen gegeven, die na zovele eeuwen nog altijd even snedig klinken. De Grieken informeren ons over datgene wat we nog steeds niet zijn geworden.’

null Beeld

Bas Lubberhuizen, € 49,99

In de top-50 van mooie pleinen in Europa zal de Amsterdamse Dam nooit figureren – het is meer een open ruimte in het hart van de stad dan een subliem uitgekiende ruimte zoals bijvoorbeeld het Piazzo del Campo in Siena. Dat neemt niet weg dat de Dam al eeuwen fungeert als schouwtoneel van maatschappelijke, politieke en culturele gebeurtenissen van belang. Over het roemruchte plein schreef Fred Feddes (auteur van 1000 jaar Amsterdam) nu het fraaie De Dam, waarin in woord, schilderijen en foto’s de oudste plek van Amsterdam tot leven komt.

null Beeld

Atlas Contact, € 21,99

Van de twintigste-eeuwse grote ideologieën is de liberale democratie de duurzaamste gebleken: het fascisme werd verslagen en het communisme stortte ineen. De liberale democratie leek als enig ­politieke alternatief over te blijven, schrijft Casper Thomas in De autoritaire verleiding – Over de opmars van de antiliberale wereldorde. Tot nu althans, want we leven inmiddels in een fase van democratische ontbindingen. Maar intussen ‘verrijst een bouwwerk, gebaseerd op andere ideeën over de ideale samenleving en de politiek die daarbij hoort’. Het antwoord op de vraag wat dat nieuwe bouwwerk behelst, zoekt Thomas tijdens een reis door vijf iconische ‘illiberale democratieën’. De illiberale democatie is, schrijft hij, ‘een lastig te vatten postmodern amalgaam van oude en nieuwe rituelen’; je treft ze aan in Turkije, Hongarije, India, Rusland en de Verenigde ­Staten.

Meer over