BoekenSignalementen

Signalementen: Hanneke Hendrix, Wannes Van der Velde, Shakespeare en denkers over vrijheid

De dagboeken van zanger en kunstenaar Wannes Van de Velde, een nieuwe Othello, denkers over onze illusie van vrijheid en andere net verschenen titels.

Redactie
De Geus; € 20,99 Beeld
De Geus; € 20,99Beeld

Hanneke Hendrix: Aswoensdag

Vijftien jaar heeft geoloog Marit haar moeder niet meer gezien, als ze na een telefoontje weer teruggaat naar het Limburgse dorp Sint Nazareth Aan de Woestijn. Moeder heeft alzheimer en ‘kan het allemaal niet meer bijhouden’. Zelf zit Marit met haar partner Maarten in een ivf-traject. ‘Toen ­iemand tegen haar zei dat kinderloze stellen ­altijd iets bitters hebben, had ze instemmend geantwoord. (...) Maar toen dacht ze ineens aan haar moeder, die ook bitter was en alleen, terwijl zij er toch was, haar dochter.’ De derde roman van Hanneke Hendrix, Aswoensdag, gaat over een moeder, een dochter en een ­kinderwens.

Uitgeverij P; € 29,50 Beeld
Uitgeverij P; € 29,50Beeld

Wannes Van de Velde: Dagboeken

Op 11 mei 1993 staat Wannes Van de Velde (1937-2008), zanger, acteur, ­docent en beeldend kunstenaar, op het Antwerpse kerkhof Schoonselhof bij het graf van zijn vader: ‘Het eindpunt van een ­leven vol onmacht. Leeft zijn vernedering verder in mij? Hij heeft er nooit over gesproken. (...) Ik sta te kijken naar mijn handen, en naar het graf van hem zonder wie die handen er niet geweest zouden zijn. Dit te beseffen en te erkennen is een deel van mijn diepste vrijheid.’ Tien jaar na zijn overlijden verschijnen zijn dagboeknotities uit de jaren 1987-2003 in één band: Dagboeken.

De Wilde Tomaat; € 19,95 Beeld
De Wilde Tomaat; € 19,95Beeld

William Shakespeare: Othello

Populariseren en inkorten is de trend bij het vertalen van Shakespeare, maar daar doet Peter Verstegen niet aan mee. In zijn nieuwe vertaling van Othello zegt de schurk Jago tegen Desdemona: ‘Wie, slecht bejegend en tot wraak in staat,/ Het kwaad aanvaardt en haar wrok rusten laat,/ Wier wijsheid nooit zo faalt dat ze bij vis/ Niet weet dat staartstuk toch het lekkerst is (...).’ In een voetnoot staat dat het hier een scabreuze zinspeling ­betreft, en we in ‘staart’ het mannelijk deel ­mogen lezen.

Passage; € 18,90 Beeld
Passage; € 18,90Beeld

Paul Gellings: De wereld als leugen

Schrijver en columnist Milan Hartwich beleeft een romance met talkshow­presentatrice Myra Melchior (coupe soleil, nertsmantel). Ze moeten uitleg geven in programma’s als RTL Riool en DZVDW oftewel De zin van de waan, in De wereld als leugen, een satirische roman van Paul Gellings.

Podium; € 17,50 Beeld
Podium; € 17,50Beeld

Arno Kantelberg: De stijl van de schrijver

Volgens de cover gaat De stijl van de schrijver over ‘schrijvers en hun kleding’, maar daarmee doet de titelbedenker auteur Arno Kantelberg tekort. Aan de hand van hun kleding en accessoires (de ­Maserati Gransport van Jan Siebelink) typeert de hoofdredacteur van Esquire dertig Nederlandse schrijvers op trefzekere en speelse wijze. Na lezing weet je meer van de schrijver dan zijn favoriete pakkenmerk; zijn kledingkeuze blijkt tekenend voor heel de mens. Dankzij de foto bij elk geschreven portret kan de lezer controleren of het ergens op slaat, wat Kantelberg schrijft. En dat doet het in alle gevallen. Harry Mulisch: ‘Als kind al wilden ze mij op mijn bek slaan. Zomaar!’ Toen al dat pedante en die ­kleding, vermoedelijk.

Boom; € 20,- Beeld
Boom; € 20,-Beeld

Ger Groot e.a.: De vrijheidsillusie

Voor een individuele levensloop ­bestond tot halverwege de vorige eeuw weinig ruimte, schrijven Simon Knepper en Frank van den Bosch in het voorwoord van De vrijheidsillusie. ‘Sekse en gezondheidstoestand, in combinatie met milieu en het beroep van de vader, waren trefzekere voorspellers van het leven dat zich voor een nieuwgeborene zou ontvouwen.’ Dat is nu ­allemaal anders; in onze tijd zijn de keuze­mogelijkheden groter dan ooit. Of lijkt dat maar zo? Hoe vrij zijn we echt? Die vraag legde het duo voor aan een aantal denkers, onder wie Ger Groot, Trudy Dehue, Herman Vuijsje, Alicja Gescinska, Joep Dohmen en Nelleke Noordervliet.

Prometheus; € 19,50 Beeld
Prometheus; € 19,50Beeld

Stefan Vermeulen: Hema

De Hema is weer in Hollandse handen, berichtten de Hollandse media in ­oktober opgelucht: de Hollandse ondernemer Marcel Boekhoorn had het ­Hollandse concern (tompoucen, rookworst, Jip & Janneke) gered uit de klauwen van het Britse investeringsfonds Lion Capital. In Hema beschrijft journalist Stefan Vermeulen hoe het bedrijf in die klauwen terecht was gekomen en wat zich de afgelopen jaren zoal afspeelde op de werkvloer.

Prometheus; € 19,99 Beeld
Prometheus; € 19,99Beeld

Edward Bullmore: Het ontstoken brein

Alles wat iedereen altijd denkt over ­depressie is verkeerd, beweert de Britse neurowetenschapper Edward Bullmore. In Het ontstoken brein legt hij een verband tussen depressie en ontstekingen in lichaam en hersenen, waarbij het immuun­systeem een cruciale rol speelt. ‘Misschien staan we aan de vooravond van een revolutie. Ze zal niet op de televisie komen. En ik zou ­ongelijk kunnen hebben, maar ik denk dat de revolutie al is begonnen.’

Meer over