AlbumrecensieSign

Sign van Autechre begint stug maar ontwikkelt zich tot een monumentale, heilzame plaat ★★★★☆

null Beeld

Het is aanvankelijk lastig vat te krijgen op de plaat Sign van Autechre. Het gelouterde Britse danceduo, groot in de jaren negentig, maakte altijd al wat stuurse elektronische muziek en de laatste jaren leken de mannen uit Manchester bovendien de spot te drijven met de muziekindustrie door een lange reeks lijvige liveopnamen de wereld in te slingeren.

Sign, met elf tracks en een speelduur van een uur, lijkt voor Autechre vrij behapbaar. Maar de openingstrack is dat niet; het lijkt of een orkest van laptopkunstenaars de instrumenten aan het stemmen is, in een kakofonie van geluidsgolven die maar geen structuur krijgen.

Daarna begint de betovering. Ron Brown en Sean Booth laten hun klanken ontstaan door zelfgemaakte softwarepakketjes op elkaars geluidsmodules los te laten, elk in hun eigen thuisstudio. De muziek klinkt organisch, alsof die terwijl je luistert tot stand komt in de digitale oersoep van een computer. Geen seconde klinkt hetzelfde en Autechre veegt de vloer aan met elektronische muziek die leunt op de herhaling, en ingevulde blokjes bij maatstrepen in een sequencer.

Het Britse danceduo Autechre. Beeld
Het Britse danceduo Autechre.

Sommige stukken, met tegen elkaar in hakkende beats, zijn nog steeds stug maar vaak strekken zich ook onaards mooie muzieklandschappen uit. In de track Metaz form8 bijvoorbeeld, met trage en metalige akkoorden en een bescheiden, melancholieke melodie die het soundtrackwerk van Jóhann Jóhannsson in herinnering roept.

De steeds veranderende textuur van het geluid speelt hier de hoofdrol: soms hoor je emotionerende, monotone klanklijnen die net zo goed uit een middeleeuwse draailier hadden kunnen komen. Met de ogen dicht zie je ijzige poolgebieden of oneindige sterrenstelsels. Sign ontwikkelt zich gedurende een uur tot een monumentaal muziekwerk dat in de laatste, kalmerende tracks heilzaam en haast spiritueel klinkt.

Autechre

Sign

Dance

★★★★☆

Warp/ V2

Meer over