boeken

Shuggie Bain maakt verrassend veel reacties los bij de leden van de Volkskrant Leesclub

Shuggie Bain van Booker Prize-winnaar Douglas Stuart is niet alleen een bestseller aan het worden, de roman maakt ook verrassend veel reacties los bij de leden van de Volkskrant Leesclub, die deze maand wordt begeleid door recensent Hans Bouman.

Douglas Stuart Beeld EPA
Douglas StuartBeeld EPA

Na een levendige discussie over het typisch Glasgowse taalgebruik en de vertaling daarvan in het Nederlands richtte de aandacht zich afgelopen week op de personages en hun onderlinge verhoudingen. We verdiepten ons in de trots en stijl van moeder Agnes, maar ook in haar zwakheid, haar egoïsme en gecompliceerde relatie met zoon Shuggie. En we speculeerden over de sinistere flashback in het boek naar 1945, waarover wie we hier niets verraden, want dat moet u zelf ontdekken tijdens het lezen.

Ook het feit dat Shuggie Bain een boek is over een homoseksueel jongetje in een omgeving waarin machogedrag de norm is, was onderwerp van uitvoerige gedachtenwisselingen. ‘Knap dat Stuart zelf zich zo heeft kunnen ontworstelen aan zijn milieu en er met zoveel mildheid en liefde op terug kan kijken’, aldus een lezer.

Nog op de rol staan onder meer politiek, humor en emancipatie. Discussieer met ons mee op Facebook.

Meer over