BladVT Wonen

Showroom VT Wonen (anno 1974) biedt inspiratie aan thuiswerkers

Paul Onkenhout
null Beeld
Beeld

VT Wonen – Weer verliefd op je huis! is een niet onaardig programma op SBS 6 waarin presentator Kees Tol en een handvol stylisten bewoners zover proberen te krijgen dat ze hun eigen huis weer gaan waarderen. Een verbouwingsprogramma, zeg maar. Het huis wordt flink opgepimpt.

Nu velen onder u thuiswerken of zich al dan niet vrijwillig afzonderen, zou daar weleens een groeiende behoefte aan kunnen ontstaan. Wie een verbouwing overweegt of zijn interieur na een tijdje in de thuisgevangenis helemaal zat is, kan in de kiosk een overdadig aanbod aan inspiratie vinden. Het wemelt er werkelijk van de woonbladen.

Naast VT Wonen verdringen zich onder meer Groener Wonen, Scandinavian Living (Nederlandstalig, al zou je dat niet denken), Stijlvol Wonen, Vogue Living, Tijdloos Wonen, Eigen Huis, Ariadne at Home, Elle Decoration en Residence. Het zijn er zoveel dat het zou kunnen duiden op een nationale obsessie met het eigen huis.

VT Wonen is de oermoeder. Het eerste nummer verscheen in 1974, een tijdvak waarin Nederland de eigen huis en haard kritischer begon te bekijken. Hoofd- en eindredacteur Joop van Gennip maakte een blad voor de beginnende doe-het-zelver, het woord was ook nieuw.

Inmiddels draait in VT Wonen alles om het interieur en is thuisklussen bijzaak geworden. Budget de luxe, is het thema van het maartnummer, want ‘een rijk gevoel in huis hoeft echt niet veel te kosten’. Niet dat VT Wonen zich nu richt op mensen met een kleine beurs. Ikea-meubels komen er niet in.

De getoonde interieurs zijn groot, chic en met grote zorgvuldigheid ingericht. Nergens ligt troep. Het is moeilijk voor te stellen dat hier ook mensen léven. Ze worden ook nauwelijks getoond. Het draagt bij aan het gevoel dat VT Wonen een showroom is.

Grijs en aardetinten en hout overheersen, planten doen het goed en overal sijpelt een vleug vintage doorheen. Omdat het over ‘budget de luxe’ gaat, valt hier en daar het woord ‘kringloopwinkel’. Verrassingen zijn er ook, bijvoorbeeld over een muur met behang met een marmerprint. Voor mensen die klein behuisd zijn, is er deze tip: ‘Ruimte is luxe. Heb je die niet, dan doe je toch gewoon alsof?’

In een bijlage over de trends van 2020 op het gebied van verf en behang wordt gemeld dat we voorlopig nog niet af zijn van de aardetinten. Geel wordt een ‘opvallende nieuwkomer’ genoemd en in dessins rukken ‘rijk en weldadig’ op. ‘Goede tijden herleven’, schrijft VT Wonen. Dat hopen we dan maar.

Meer over